Aktieköp - Ferronordic Machines


Ferronordic Machines är ett svenskt bolag noterat på stockholmsbörsen, verksamheten startade 2010 och de är en auktoriserad återförsäljare åt Volvo som driver en verksamhet med försäljning av anläggningsmaskiner. De säljer även reservdelar till dessa och de har även ett serviceprogram som deras kunder kan ansluta sig till för underhåll av deras levererade maskiner. De har ett program kallat Contracting Services innebär att Ferronordic  tar över en del av kundernas operativa verksamhet, Ferro äger då maskinerna själva, kör maskinerna, har ledning på plats och underhåller maskinerna, tjänsten säljer de främst till gruvverksamheter och då med ett kubikpris, något som är starkt efterfrågat hos företag som vill ha hög driftsäkerhet. Företaget har främst sin verksamhet i Ryssland och har under 2019 även expanderat sin verksamhet till Kazakstan, länder som de menar är i stort behov av ny infrastruktur.

Ryssland har stora energitillgångar och eftersatt infrastruktur och är ständigt i behov av nya maskiner och underhåll av dessa vilket Ferronordic erbjuder. En fördel som Ferronordic har till skillnad från många andra återförsäljare är att de satsar hårt på serviceprogram med kunderna. Digitaliserade telematiksystem i maskinerna kan kommunicera med Ferronordic när de är i behov av service samt när vissa delar håller på att gå sönder, vilket har potential att kraftigt minska driftstörningarna i produktion då man kan beställa reservdelar och byta ut dessa innan de har gått sönder.

Bolaget anses ha goda tillväxtmöjligheter och en ganska låg värdering (pga verksamhetsområdena så har aktien en viss riskrabatt). De har en uttalad policy med nolltolerans gällande mutor vilket är väldigt positivt på denna marknad. Efter sanktionerna vid annekteringen av Krim så sjönk antalet sålda enheter drastiskt men har sedan dess återhämtat sig till ungefär hälften och har haft en stabil tillväxt stabilt de senaste 5-6 åren.


- Stabil bruttomarginal på 19 %
- Stigande trend på rörelsemarginal 8,4 %
 Stigande trend för vinstmarginal på 6,5 %
- Utdelningstrend 2 år från 1,73 kr för verksamhetsår 2017 till 3,75+3,75 kr bonusutdelning (7,5 kr totalt) för verksamhetsår 2018.
- Utdelningsandel på 52,1 % vilket lämnar ytterligare utrymme för framtida utdelningshöjningar utöver deras tillväxtmöjligheter.
- Direktavkastning på 4,9%
- Soliditet 38 %
- Kassa 20,6%
- P/E 10,7
- P/S 0,69

Skärmdump tagen från tjänsten Börsdata

Jag har valt att investera en mindre post i Ferronordic Machines. Deras strategi med att sälja maskiner, reservdelar och fortsätta ha relation med kunderna genom moderna serviceavtal kommer generera stabila kassaflöden så länge efterfrågan på deras produkter fortsätter öka och att deras serviceavtal är förmånliga och effektiva. De säljer främst maskiner från Volvo som är ett erkänt märke inom bygg- och anläggningsmaskiner och har som varumärke ett gott anseende hos Ryssarna. Det jag gillar med Ferronordic är en stabil ökad omsättning, kassaflöde och vinstmarginal som ger stora möjligheter till utdelningstillväxt, något jag som utdelningsinvesterare och som jobbar inom branschen helt enkelt inte låta bli att investera i. Även om det finns risker så tror jag på bolagets potential och avser att behålla en position i så länge de fortsätter prestera enligt mina förväntningar. 



Gör alltid din egen analys, inget på bloggen skall tas som köprekommendation. värdepapper kan både öka och minska i värde och handel med värdepapper innebär alltid en risk, det är inte säkert att du får tillbaka ditt insatta kapital

Kommentarer