Därför ska du inte köpa aktieraketer!


För nya personer på börsen så kan nog "aktieraketer", dvs illikvida småbolag med spännande idéer som inte gör vinst och som ständigt drabbas av nyemissioner vara något som lockar. Snabba pengar och möjligheten till rikedom lockar många, det är ju förmodligen samma faktor som gör att man spelar på lotto och hoppas på storvinst.

I bilden ovan ser ni en portfölj jag har med några såna här förhoppningsbolag. Ser ju fantastiskt ut inte sant? 38,20 % bara i år, på en månad! Faktum är att det inte har gått så bra innan för dessa "raketer". 2018 gav dessa en avkastning på -19,86 %, det var 15,7 %-enheter sämre än index det året! Snacka om dålig investering.


Den senaste tiden så har dock börjat vända, i höstas började ett av bolagen klättra efter en nyemission som blev garanterad av de stora ägarna, samtidigt har det skett många insiderköp. Kanske är det en ljusning på G, men fortfarande så blöder bolaget pengar och lever på emissioner. Ett annat bolag har legat på samma nivåer i flera år nu, trots ökade intäkter och kassaflöde så händer ingenting med aktiekursen, snarare tvärtom. Förhoppningsvis vänder sentimentet så småningom, eller så blir det konkurs.


Det jag vill visa med dessa grafer är osäkerheten och volatiliteten i att investera i såna här typer av bolag, ofta är dessa nya teknikbolag eller medicinbolag men någon häftig ny teknik som ingen vet om den fungerar. Visst går det säkert att tjäna kosing om man vet vad man skall köpa, men hur vet man det? Inte jag i alla fall, det är snarare en chansning. Skulle kurserna sticka några hundra procent så blir det ju kosing trots allt. Hursomhelst, det är sjukt stor risk att investera i denna typen av bolag, ska man göra det skall man vara medveten om att man troligtvis förlorar pengar.

Hursomhelst så ligger dessa aktier fortfarande minus trots de senaste uppgångarna. Om du knappt vet vad du gör, köp fonder. Om du vet vad du gör, köp stabila aktier och kvalitetsbolag som växer år efter år. Är du proffs på tech och medicinteknik och vet vad du sysslar med, köp "aktieraketer". Risken är alldeles för stor i förhoppningsbolag för att det skall vara värt att kasta bort pengarna på.


Mvh Thoke

Kommentarer

  1. Jag gjorde just en sån misstag i måndags, köpte raketen Lipidor och den har i skrivande stund gått ner hela 15% på 3 dagar.... en klassiker men det är så svårt att låta bli när man läser positiva PMs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ajdå, så kan det gå. Får hoppas att det inte var någon stor position, har du tur så går den upp en sväng så att du kan sälja av om du inte tror på bolaget. Det kan svänga rejält i dessa bolag då de inte har någon större omsättning.

      Mvh Thoke

      Radera

Skicka en kommentar