Hur ser du egentligen på risk?


Jag ser ganska många som skriver på bloggar, på twitter etc. som nästan lite nonchalant säger att börsen och ekonomin alltid går upp, oavsett vad man köper. Man har ingen direkt respekt för risk eller en tanke på hur sin portfölj är uppbyggd. Mångmiljonvillan är belånad till 85 % och man kör all in i aktier, och det med en rejäl hävstång och dålig riskspridning. Detta i en miljö där börsen i stort sett har varit i en tjurmarknad i princip sedan finanskrisen för över 10 år sedan.

Ett exempel på en bransch som har gått extremt bra de senaste åren i lågräntemiljön är fastigheter. Folk har köpt fastigheter till vilken prislapp som helst, efter några år har man tjänat miljoner, man köper aktier i fastighetsbolag som bara stiger och stiger, det rullar på och man känner sig som en kung. I realiteten så utgör fastigheter en majoritet av hushållets ekonomi och utgör egentligen en avsevärd privatekonomisk risk.

Ett exempel är Kalle.

Kalle driver en egen byggfirma, han har en bostad utanför Stockholm värd 8 miljoner kronor med 85 % i lån (6,8 miljoner är lån), han har en aktieportfölj på 2 miljoner varav 600 000 kr ligger i fastighetsaktier, portföljen är belånad till 20 % (400 000 kr är lån).

Kapital: 8 000 000 + 2 000 000 = 10 000 000 kr
Lån: 6 800 000 + 400 000 = 7 200 000 kr
Andel i fastigheter / fastighetsaktier = 8 600 000 kr

86% av Kalles investeringar ligger i någon form av fastigheter och 72 % av hans investeringar är helt och hållet bankens pengar. Dessutom arbetar Kalle i byggbranschen och är därför i praktiken väldigt exponerad mot denna bransch och att den fortsätter att gå som tåget år ut och år in, en avmattning i ekonomin skulle vara förödande för Kalle. Men äsch säger Kalle, det är låga räntor vilket gör att priserna kommer att fortsätta att stiga, ekonomin kommer rulla på i all evighet.

En dag kommer verkligheten ikapp, räntorna stiger, folk slutar investera i samma takt, ekonomin går ned, Kalle blir utan jobb, han har inte råd att betala räntan. Detta slutar med att bostadspriserna sjunker som en sten när ett överskott av bostäder kommer ut på marknaden när bankerna tvingar människor att lämna hus och hem för att säkra sina lån. Kvar står Kalle ute på gatan med miljoner i lån kvar på sin bostad och sina aktier som banken löst in och undrar vad som gick snett.

Ett annat exempel så kan vi ta mig själv. Jag har varken bostadslån eller billån, det enda lån jag har är ett csn lån med låg ränta (0,16 % i dagsläget). Jag arbetar i byggbranschen och vill att max 10-15 % av min portfölj skall utgöras av fastigheter/byggbolag, i dagsläget har jag runt 15 % av min utdelningsportfölj i dessa branscher vilket är runt min smärtgräns.

En ganska avsevärd andel av mitt kapital ligger i guld, silver, råvaror och kontanter, nästan lite som en grund eller en försäkring kan man säga. Mitt nuvarande kassaflöde investeras i främst stabila aktier och fonder där jag försöker fördela mina innehav så att ingen bransch väger för tungt, allt för att sprida riskerna utan att för den delen förlora särskilt mycket i avkastning.

Vid en ekonomisk kris likt ovan så skulle jag antagligen förlora jobbet, men med min buffert klarar jag mig i över ett år, jag får även a-kassa som gör att jag klarar mig ytterligare ett år. Min portfölj skulle säkert ta en hel del stryk, men tack vare att jag har en del guld och silver som ganska snabbt återhämtar sig efter krisen så har jag läge att investera resten i aktier som nu har blivit billigare.

Efterhand blir det bättre, jag får tillbaka mitt jobb och börjar bygga upp min portfölj igen. Jag köper även en bostad som har blivit avsevärt mycket billigare nu och det räcker med en plocka ut en liten del av portföljen för att kunna få ett lån. Jag har trots allt klarat mig ganska mycket bättre än de flesta.

Detta är bara ett förenklat exempel på hur det skulle kunna gå till om man inte tänker igenom vilken risk man har i sin ekonomi. Jag säger inte att en kris kommer att komma, eller när den kommer att komma. Det är inte säkert att det kommer en kris och om den kommer så är det inte alls säkert att det drabbar fastigheter eller dig överhuvudtaget.

Det enda jag vet är att jag ser vissa risker i vår omvärld och vill vara förberedd på ett scenario som skulle kunna hända, och därför vill jag skydda mig mot det, och en av de största riskerna jag ser idag är fastigheter och det ekonomiska systemet där de globala skulderna ständigt ökar, och detta "löser" man bland annat genom att trycka pengar.

Riskerna jag ser har alltså gjort att jag vill skydda mig och min ekonomi, till en viss del genom att jag har byggt en grund där mina pengar allokeras i olika tillgångar, jag undviker lån som pesten och försöker ständigt sprida mina risker i olika branscher. Eftersom jag redan har en stabil grund att stå på så har jag den där goa känslan i magen att allt kommer att ordna sig framöver oavsett vad som händer.

För mig handlar inte allt om vinstmaximering, utan även att bevara värdet av sitt kapital, eller åtminstone som jag ser det en andel av sitt kapital. Detta i tillgångar som inte korrelerar med den vanliga aktiebörsen och inte eller med t.ex. priset på bostaden eller vilken ränta som råder just nu. Jag säger inte att det är fel att låna pengar till bostader eller till aktier, och inte eller att det är fel att köpa fastighetsaktier. Det jag vill belysa, uppmärksamma och fråga dig är kort och gått..

Hur ser du på risk och vilken riskspridning du har i din ekonomi?


  Thoke







Kommentarer

  1. Hej, interessant tanke.
    Tycker dock inte fastighetsbolag går i samma bransch som byggbolag. Men helt klart är fastigheter en stor risk idag då samtliga är övervärderade enligt fb-index. Jag har tyvärr fått en stor andel fastigheter ca 23% vilket jag inte är sådär jätteglad över. Dock tror jag inte de är allt för kassa om det skulle komma en kris. Om krisen väl kommer så tror jag inte räntan höjs och då borde fastighetsbolag som fokuserar på samhällsbyggnader, matäffärer eller lägenheter stå bra. de som faller är de som fokuserar på lager samt butiker.

    Kan också tänka mig att byggbolagen faller först så du samt denna kalle som jibbar innom bygg borde ha lite mer på känn vad som kommer komma. Därmed är risken lite lägre då ni har mer kunskap innom branschen och möjligen hinner ut innan det smäller. Men jag kan ha fel där.

    Tack förövrigt för en bra blogg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fastighetsbolag drabbas efter att deras kunder drabbas. Nu var detta bara ett exempel på en risk och ingenting vet vi ju säkert, just därför har jag själv riskspridning i portföljen och en grund i andra tillgångar som inte korrelerar med övriga börsen. Just min nisch inom byggbranschen är riktigt eftersatt, ont om personal etc. och kommer kräva stora investeringar framöver från stat och kommuner, så jag känner mig ganska trygg. I värsta fall får man åka till t.ex. norge och arbeta ett tag tills krisen går över, så gjorde många inom branschen på 90-talet.

      Skall försöka fortsätta att lägga ut några inlägg per vecka framöver, tack för din kommentar!

      Mvh Thoke

      Radera

Skicka en kommentar