Nattsvarta rubriker om boprisförväntningarna idagBekanta har ofta tjatat och gnatat på mig att jag skall köpa mig en bostad, gärna ett stort hus som jag skall belåna för flera miljoner. Hur ofta får man inte höra från folk att  "det går ju bara upp." Jag har stått på mig och sagt att jag tycker att bostadsmarknaden är väldigt skev. När bostäder som är 50 år gamla och behöver renoveras, dräneras om etc i princip kostar lika mycket som en nyproducerad villa så inser man att något är fel, det är inte rimligt.

Oroligheter i världen sprider sig, först drabbas börsen, folk känner sig fattigare, blir arbetslösa etc. och sen faller värdet på din bostad. Idag läste jag i tidningen att vi har fått ett rekordfall i boprisförväntningarna enligt SEBs boprisindikator. Liksom börsen har gjort den snabbaste nedgången någonsin så kommer nu alltså den största sättningen i boprisindikatorn någonsin. Risken är att det blir självuppfyllande, dvs att folk tror att det skall bli billigare och avvaktar därför med att köpa, eller lägger lägre och lägre bud.

Boprisindikatorn indikerar på sjunkande bostadspriser och brukar stämma väl överens med utvecklingen på bostadsmarknaden, källa SEB 

2018 släppte Oxford Economics en ny rapport där de hade granskat bostadsmarknaderna i OECD-länderna och kommit fram till att bland annat den svenska bostadsmarknaden var särskilt oroväckande. De mest riskfyllda bomarknaderna var Sverige, Australien och Kanada, de menade att dessa har varit i en lång bostadsboom med höga värderingar och höga skuldnivåer med rörlig ränta.

Tänker man också på att vi har en arbetslöshet som stiger riktigt snabbt nu så kommer kanske folk inte ha råd att betala sina lån och krediter, att flytta till ett billigare boende kan därför bli ett måste för många människor vilket ytterligare ökar utbudet på bostadsmarknaden.

Själv äger vi inte vår bostad, vi har länge tittat på hus men jag tycker väl att det har varit för dyrt i förhållande till vad man får. När ett hus på 120kvm från 70-talet kostar lika mycket som en nyproducerad villa så drar jag öronen åt mig. Men om det nu kommer en sättning på bostadsmarknaden och jag har jobbet kvar (vilket jag högst troligtvis kommer att ha) så kommer det verkligen att börja klia i fingrarna att köpa sig den där villan man alltid har önskat.

Jag tycker att man skall ha med sig att alla investeringar är förenade med risk, det gäller oavsett tillgångsslag. Allt kan gå ner och historiskt har inte bostäder varit exkluderade från denna sanning.  Liksom man inte bör ha 100% av sitt kapital i aktier så bör man inte ha 100% av sitt kapital låst i sin bostad, men det är min syn på saken, riskspridning är A och O. Det är spännande tider och vi får se om det bjuds på köpläge till den där drömvillan någon gång framöver, så länge man har jobb och cash så finns möjligheten att göra goda affärer.

Äger du din bostad och tror du att priserna på bostäder kommer att falla framöver?

Thoke

Kommentarer

 1. Intressant inlägg. Jag tror definitivt på en tillfällig nedgång. Ut-/slutpriserna har redan påverkats och det är ofta en tydlig signal på upp- eller nedgång. Däremot ser vi redan nu hur affärerna stängs tidigare än förut vilket kan tyda på att säljarna förstått situationen och försöker stänga affären så snart de kan. Det ger mig misstankar om att endast de som verkligen måste sälja gör så på denna marknad.

  Om många väljer att inte sälja så kommer utbudet att minska och då är det inte alls säkert att priserna minskar.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa!

   Samtidigt som utbudet minskar så minskar ju även efterfrågan tillfälligt, mycket är psykologi och om folk tror att det ska bli billigare så kan det bli självuppfyllande. Boprisindikatorn brukar vara ganska träffsäker och har nu gjort en historiskt snabb nedgång i prisförväntningar, en nedgång på 5-10 % är nog verkligen inte en omöjlighet.

   Radera

Skicka en kommentar