Vad kommer först, lönerna eller inflationen?

    



Under 2020 var vi många som varnade för att politikernas massiva stimulanser förr eller senare skulle orsaka inflation. Det blev egentligen mycket snarare än de flesta vågade tro. När jag berättade för människor i min närhet att inflation och högre bolåneräntor snart kommer att bli ett faktum så blev jag nästintill idiotförklarad. Finansmedia, riksbanken, politiker och diverse experter upprepade mantrat att ekonomin går bra, räntorna är låga och inflationen kommer vara låg i flera år framöver. 

Under 2020 så tryckte USA ungefär 20 % av alla dollar som NÅGONSIN existerat, under enbart 2020!  Mer än 3 triljoner dollar trycktes på ett enda år! Om vi lägger alla dessa triljoner på varandra i valören 100 dollar så hade det räckt mer än 8 varv runt jordklotet. Att dra slutsatsen att det inte skulle leda till några konsekvenser, är minst sagt imponerande!

Det finns dessutom bara en grundorsak till inflation, och det är att staten på ett eller annat sätt ökar penningmängden. När sanningen väl kommer ikapp så försöker de hitta på andra orsaker. Man skyller på företagen som höjer priserna, det är lönerörelsens fel som ger arbetarna högre löner, det är konsumenternas fel som handlar dyrare varor osv. Men tänk på vad som kommer först. Först stimulerar de ekonomin och trycker mer nollor in i systemet, sen kommer prishöjningarna, och det gäller även lönerna som också är ett pris, pris på arbete. 

När inflationen väl biter sig fast och är ett faktum så är det svårt att stoppa. Många vill använda pengarna nu istället för imorgon när de är värda mindre. När man tryckt pengar så är det fler sedlar som jagar samma mängd varor och tjänster och andra resurser. Konsekvensen av detta blir såklart att priserna måste gå upp för att motverka den ökade penningmängden, annars hade världens rikaste länder varit Venezuela, Zimbabwe och Sudan.




Tjänster jag använder -Annonslänkar-
Börsmäklaren Avanza (affiliatelänk)


Thoke

Gör alltid din egen analys, inget på bloggen skall tas som köprekommendation. värdepapper kan både öka och minska i värde och handel med värdepapper innebär alltid en risk, det är inte säkert att du får tillbaka ditt insatta kapital. 

Kommentarer