Avanzaportöljen - Världens billigaste indexportfölj

En introduktion till och genomgång av Avanzaportföljen

Fonderna som presenteras i denna portfölj är en mix av Avanzas egna fonder. Tanken är att man skall kunna få en enkel passivt förvaltad fondportfölj med indexfonder som med en lång sparhorisont ger god riskspridning, god potential till avkastning och billiga avgifter som förhindrar att stora delar av ditt kapital och din avkastning äts upp på sikt.

Det här inlägget innehåller sponsrade länkar från Avanza och dessa är markerade med texten "affiliatelänk". Innehållet i inlägget är helt mina egna tankar och åsikter och detta är bara ett förslag på hur man skulle kunna bygga upp en enkel passivt förvaltad portfölj med billiga och bra indexfonder. Gör alltid din egen analys, inget på bloggen skall tas som köprekommendation. Värdepapper kan både öka och minska i värde och handel med värdepapper innebär alltid en risk, det är inte säkert att du får tillbaka ditt insatta kapital. 

Om fonderna i Avanzaportföljen

Avanza Global

- Förmögenhet 1652,01 MSEK och antalet ägare är just nu drygt 78 000 st.
- Minsta köp 1 kr, köpet görs kl 10.00 alla vardagar och syns på kontot efter 2 bankdagar. Minsta köp på de flesta konkurrenter är 100 kr och 1 dags handel.
- 0,11 % i total avgift, avgiften inkluderar alla kostnader inkl. den underliggande fondens och dess transaktionsavgifter, detta kan man jämföra mot Länsförsäkringars globalfond som är en likvärdig fond som har en avgift på 0,21%.
- Mer än 1500 värdepapper i olika delar av världen, största är Nordamerika och Europa.
- Är en s.k. matarfond (fond i fond) men presterar som en vanlig indexförvaltad globalfond
- De största innehaven är t.ex. Apple (2,1%), Microsoft (2,0%) och Amazon (1,9%).

Liksom alla globalfonder så är Avanza Global mest viktad mot den största marknaden, USA, men även europa, japan och tillväxtländerna ingår i denna globalfond om än i mindre vikt. Den är främst viktad mot finans, teknik och sjukvård. Genom att investera globalt så sprider du dina risker över flera regioner och branscher och även olika valutor (främst dollar) vilket kan vara positivt. Globalfonder handlas främst i dollar och det är därför som globalfonder har presterat väldigt bra det senaste då kronan sjunkit mot dollarn vilket har inneburit att andelarna i globalfonderna har blivit mer värda i kronor mätt.
Om man får säga någon nackdel så är det väl just den långa handelstiden och att det är en relativt nystartad fond, men det är snarare en petitess. Fördelarna med Avanza Global jämfört med andra globalfonder är såklart den låga avgiften som kan komma att göra stor skillnad på värdet på ditt kapital om man sparar lång sikt..

Avanza Global har en given plats i min portfölj och jag investerar regelbundet i denna som bas i mina olika fondportföljer, både för kortsiktigt och för långsiktigt sparande. Tänk på att spara med lång tidshorisont när du sparar i aktier och aktiefonder för att minimera riskerna, själv sparar jag på 30-40 års sikt i min utdelningsportfölj. I Avanzaportföljen får Avanza Global en vikt på 65% vilket jag tycker är rimligt för att få en global riskspridning i sin portfölj, resterande andel kommer att hamna i Sverige och i tillväxtmarknaderna. 

Länk till Avanza Global hos Avanza (affiliatelänk)


Avanza Zero
- Förmögenhet på ca 17 685 MSEK och antal ägare på knappt 281 000 st.
- Minsta köp 1 kr, köpet görs kl 13.00 alla vardagar och syns på kontot efter 1 bankdag. Minsta köp på de flesta konkurrenter är 100 kr.
- 0 % i total avgift, avgiften är inte så mycket att orda om, den är som namnet antyder, ZERO.
- Följer och investerar i OMX30 inkl utdelningar (SIX30 RX) vilket är sammansatt av de 30 värdemässigt mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen.
- De största innehaven är just nu bl.a. Ericsson (6,8%), Volvo (5,9%) och Atlas Copco (5,5%).

Eftersom fonden investerar i de 30 mest värdemässigt omsatta bolagen på stockholmsbörsen så är det givet att viktningen automatiskt blir störst i Sverige och i svenska kronor. Dock så ska man tänka på att de flesta svenska bolag har export och verksamheter i stora delar av världen och inte enbart på hemmaplan. Sverige är ett industristarkt land och därför väger industri tungt i detta index, därefter kommer finans och teknik.

Den enda nackdelen jag kan komma på med denna fonden är att den är aningen smal för att vara en sverigefond om man jämför med konkurrenter som t.ex. SEB Sverige Indexfond som har en högre avgift men som följer det bredare indexet SIXRX och som presterar lite annorlunda. Anyhow Avanza Zero är en helt ok fond och du kan vara ganska säker på att avgifterna aldrig ändras till skillnad från liknande fonder, Avanza Zero kommer förmodligen alltid ha zero i avgift.

Jag tycker Avanza Zero är en helt ok fond att ha i sin fondportfölj, i Avanzaportföljen får den en vikt på 10% vilket jag tycker är rimligt för att få lite mer exponering mot Sverige i jämförelse mot en vanlig globalfond.

Länk till Avanza Zero hos Avanza (affiliatelänk)


Avanza Emerging Markets 
Avanza Emerging Markets är en ny fond från Avanza och är en tillväxtmarknadsfond som investerar i indexfonden Amundi Index MSCI Emerging markets (dvs den är en s.k. matarfond) och följer därmed indexet MSCI Emerging Markets Index. Denna fonden är sen den släpptes den billigaste tillväxtmarknadsfonden i Sverige om man ser till totalavgiften. Vilket avgift du betalar avgör avsevärt vilken avkastning du kommer få på sikt, den enda skillnaden mellan indexfonder är indexet de följer samt deras avgifter, 2 fonder som följer samma index presterar exakt likadant förutom den avgift som dras årligen.

- Förmögenhet och antal ägare är irrelevant i dagsläget då den är nystartat.
- Minsta köp 1 kr, köpet görs kl 10.00 alla vardagar och syns på kontot efter 2 bankdagar likt Avanza Global. Minsta köp på de flesta konkurrenter är 100 kr och 1 dags handel.
- 0,29 % i total avgift, avgiften inkluderar alla kostnader inkl. den underliggande fondens och dess transaktionsavgifter, detta kan man jämföra mot Länsförsäkringars Tillväxtmarknadsfond tar 0,47 % i avgift.
- Mer än 1100 värdepapper att jämföra med Länsförsäkringars som har över 1200, kommer dock prestera likvärt, troligtvis slår Avanza denna på sikt pga den lägre avgiften.
- Investerar i t.ex. Kina, Sydkorea, Taiwan, Indien och Brasilien.
- Är en s.k. matarfond (fond i fond) men presterar som en indexförvaltad tillväxtmarknadsfond.
- De största innehaven är Tencent (4,7%), Alibaba (4,5%), Samsung (3,7%), Taiwan Semiconductors (3,7%), Naspers (1,8%) m.fl.

Bransch- och regionsfördelning ser ut som följande, största delen investeras inom finans och IT samt största delen i Kina. Avanzas fond är, till skillnad från några populära asienfonder, en riktig tillväxtmarknadsfond då den även investerar utanför asien. Det är nämligen inte säkert att det som är en tillväxtmarknad idag kommer vara det i framtiden, varför det kan vara en fördel som passiv investerare att ha en tillväxtmarknadsfond istället då asien nödvändigtvis inte behöver betyda tillväxtmarknad i framtiden.Jag tycker Avanza Emerging Markets är en utmärkt fond och kommer därför att investera i denna regelbundet. I Avanzaportföljen så tänker jag att vi sparar på lång sikt (+25 år) och har därför valt en hög andel på Avanza tillväxtmarknadsfond på 25%. Tänk dock på att läsa på om fonderna och göra din egen analys, inget på denna blogg skall tas som en köprekommendation såklart :-).

Länk till Avanza Emerging Markets hos Avanza (affiliatelänk)

Avanzaportföljen

Nu har vi gått igenom fonderna som ingår i Avanzaportföljen. För att få en global spridning så har jag allokerat portföljen enligt diagrammet nedan. 65 % i Avanza Global, 10 % i Avanza Zero och 25 % i Avanza Emerging Markets. Ett alternativ skulle t.ex. kunna vara att minska andelen tillväxtmarknad till 15% och lägga mer på Avanza Global och Avanza Zero om man vill minska volatiliteten en aning. Tillväxtmarknadsfonder tenderar nämligen att vara mer volatila (svänger kraftigare) och är därför bra att investera i om man har en längre tidshorisont så att man inte säljer av och gör bort sig.

Det enklaste sättet att spara i fonder regelbundet är att månadsspara med autogiro. Detta gör du genom att ha ett konto hos Avanza och använda deras funktion "månadsspara". Skriv in beloppet du vill spara varje månad, datumet som pengarna skall dras och vilka fonder du vill spara i. Länk till funktionen månadsspara hos avanza. (affiliatelänk).

Om du inte har ett konto, börja med att skapa ett sådant med hjälp av ditt personnummer och bankid på Avanzas hemsida, du kan bli kund hos Avanza via denna länk (affiliatelänk). Öppna sen t.ex. ett ISK konto. Gå till funktionen månadsspara genom länken ovan eller via Avanzas gränssnitt, tryck sen på välj fonder själv enligt nedan.


Fortsätt genom att skriva in det belopp du vill månadsspara i, sök och lägg till de fonder du vill ha i portföljen. Välj vilket konto på Avanza du ska spara i samt lägg till dina bankuppgifter där pengarna skall dras ifrån. Välj sedan fördelning på fonderna, läs villkoren, tryck i rutan och tryck på börja spara, klart! 
Nu månadssparar du automatiskt i Avanzas fonder med den fördelning du har valt. Glöm inte att kika till dina fonder 1-2 ggr per år och kolla om något har ändrats, du bör även ombalansera värdet av fonderna någon gång eller två per år så att du uppnår målbalansen som du har bestämt dig för att du vill ha. Jag kommer även släppa ett uppdaterat inlägg med en portföljanalys på denna portfölj när det är möjligt.

UPPDATERING 2019-05-15:
Avanza har nu uppdaterat så att även emerging markets fonden kommer med i portföljanalysen, det ser ut enligt nedan.

Vill du kunna se  hur ränta på ränta effekten fungerar så tipsar jag dig om att använda min länk uppe till vänster som tar dig till bloggaren Z2036s sparkalkylator eller helt enkelt googla "Z2036 sparkalkylator", där du kan knappa in diverse siffror och se hur snöbollen sannolikt kommer att växa år för år, det är grymt!

Hoppas du gillade inlägget och att det hjälpte dig komma igång med ditt månadssparande, med ränta på ränta effekten så kommer du också så småningom kunna se din portfölj växa, ju mer pengar du har investerat desto snabbare jobbar pengamaskinen!Lycka till med investeringarna!

Thoke

Kommentarer