Utdelningscase: Lundin Petroleum



Alla har nog hört en viss vänsterprofil stå i televisionen och debattera om vilket ont bolag Lundin Petroleum är, det skall ut ur AP-fonden! Att investera i oljebolag är kontroversiellt men ändå använder vi olja varje dag. Allt du ser omkring dig är tillverkat av olja, till och med din bil drivs förmodligen av olja, och drivs den istället av el så är den tillverkad med hjälp av olja.

Jag tycker väl att man skall vara realistisk och inse att vi måste använda olja till i princip allt, samhället skulle antagligen gå under om oljan helt plötsligt skulle ta slut idag. Det sker en utfasning av olja och det kommer att fortsätta ske, men främst beror detta på att oljan kommer att bli svårare och svårare att framställa. Att det skulle bli överflöd av olja på marknaden på grund av minskad efterfråga kommer inte att hända, vi kommer att ta tillvara varenda droppe som går att använda på jorden tills dess.

Lundin Petroleum
Pris per aktie: 305 kr
Utdelning per aktie: 3,35 kr / kvartal (13,4 kr per år)
Direktavkastning: ~4,4 %
  • Starkt fritt kassaflöde på 663 MUSD, hög likviditet
  • Stabil organisk tillväxt
  • Bland de lägsta verksamhetskostnaderna i branschen, ca 4-5 USD / fat 
  • Produktion på 81,1 Mboepd olja för 2018
  • Ökning av beräknade reserver
  • Förväntas producera dubbelt så mycket olja till 2023, 170 tusen fat
  • Har en uttalad utdelningspolicy för att skapa långsiktigt värde för aktieägarna, kommer dela ut 500 MUSD totalt för 2018
Lundin Petroleum handlas idag till ett P/E-tal på drygt 51 och ser ut som ett väldigt intressant utdelningscase i min mening, de sitter på världens finaste oljereserver, producerar olja till en kostnad av 4-5 USD / fat. Som ni ser i diagrammet varierar oljepriset kraftigt över tid, men oavsett så kommer Lundin att tjäna pengar, att oljan skulle gå under 5 dollar fatet är inte troligt. De har ett starkt kassaflöde och numera även en uttalad utdelningspolicy för att ge värde åt aktieägarna.


I dagsläget ligger oljepriset på ca 64 dollar fatet, och detta beror främst på att USA har gått om OPEC som största producent genom skifferolja vilket har ökat utbudet och sänkt priset. OPEC är en oljekartell som innan USA kunde producera skifferolja styrde och ställde marknaden totalt tillsammans med Ryssland. USA har till och med gått om Saudiarabien och Ryssland som största producent.

Det är svårt att spekulera om vart oljepriset skall ta vägen men det ser ändå ganska intressant ut på sikt, speciellt om priset på aktien hade kommit ned en bit vid eventuella oroligheter på marknaden. Lundin har gjort en mäktig resa på börsen sedan millenieskiftet och har krossat SIXPRX sedan dess. Tänk dock på att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning.

Jag tycker att Lundin Petroleum ser högintressant ut som utdelningscase i portföljen och kommer att ha bolaget under bevakning tillsvidare, om aktien följer med ned vid ett eventuell börsturbulens så kommer jag nog att köpa lite Lundin till utdelningsportföljen.

Länk till Lundin Petroleum hos Avanza (affiliatelänk)



Gör alltid din egen analys, inget på bloggen skall tas som köprekommendation. värdepapper kan både öka och minska i värde och handel med värdepapper innebär alltid en risk, det är inte säkert att du får tillbaka ditt insatta kapital. 

Kommentarer