Bolag på bevakningslistan - del 2


Detta inlägg är del 2 där jag lyfter fram bolag som jag tycker är intressanta och därför har lagt på min bevakningslista. Något jag strävar efter är att hitta lönsamma bolag med en stark tillväxt och gärna med hög utdelningstillväxt. Hög direktavkastning är inte allt utan ett bolag som växer kraftigt och fortsätter att ge fina utdelningshöjningar kommer ju en fin totalavkastning.

Något gemensamt för dessa bolag är att de är högt värderade i dagsläget, men som man brukar säga, priset är vad du betalar, värdet är det du får. Bra bolag kommer alltid vara högt värderade så när det kommer en svacka gäller det att slå till, och det rejält. Jag har valt att lyfta fram ytterligare 3 bolag ur bevakningslistan, men jag tycker egentligen att alla dessa är nästan lika intressanta att ha i portföljen på sikt. Vi kommer att få se framöver vilka som kommer få en plats i portföljen, detta beror dels på hur utvecklingen kommer fortsätta se ut och dels om det kommer något attraktivt köptillfälle i dessa bolag.

Fortnox är först ut och är ett företag, precis som deras logga säger, som främst riktar in sig mot småföretagare. Fortnox levererar molnbaserade lösningar för ekonomi och administration till bland annat småföretagare, föreningar, skolor etc. Produkterna de erbjuder är t.ex. för att underlätta för företag med deras arbete inom redovisning, fakturering, löneadministration etc. De har en policy att arbeta nära kund och tar betalt månadsvis av kunderna och har därmed en skalbar och stabil inkomstkälla där kan man säga, en riktig kassako med andra ord.

Bolaget handlas än så länge på Nordic MTF vilket innebär att man får betala dyra slantar för att köpa aktier här. För att komma ned i 0,25 % courtage på Avanza måste man därför handla för ca 15 600 kr om man är i courtageklass mini, något som man bör tänka på. Fortnox har en direktavkastning på 0,28 %, utdelning på 0,35 kr/aktie. De har en riktigt fin utdelningstrend, vinsttillväxt som växer stabilt varje år och deras marginaler blir också bara bättre och bättre. Om man får säga något negativt så är det väl den skyhöga värderingen.

Fortnox är ett bolag jag mycket väl kan tänka mig ta in i portföljen om kursen någon gång skulle komma ned, som vid en större börsnedgång till exempel.

Länk till Fortnox hos Avanza (Affiliatelänk)

Har du någon gång sett en värmepump, antingen i ditt eget eller någon annans så har det högst troligtvis stått Nibe på denna pump. Bolaget är välkänt för sina kvalitativa produkter som är stabila vid drift, har lång livslängt och sällan går sönder. Nibe är ett värmeteknikföretag som bland annat tillverkar produkter och komponenter inom system för elektrisk uppvärmning, t.ex. värmepumpar, varmvattenberedare och villapannor. De tillverkar även kaminer av olika slag och försäljningen sker främst i europa och de är allra störst i Norden som står för ca 50 % av omsättning. Det finns med andra ord stor tillväxtpotential på andra marknader framöver. 

Lönsamhetsmässigt så är Nibe en fenomenalt stabil kassaflödesmaskin så länge byggkonjunkturen håller i sig. Rörelse- och vinstmarginalerna är relativt stabila, omsättningen växer stabilt varje år och med det även utdelningstrenden och utdelningen som  idag är 1,30 kr per aktie och därmed ger en direktavkastning på 1,0 %. Bolaget är högt värderat med ett P/E på 29,4, P/S på 2,7 och EV/EBITDA på 19,1. 

Kommer Nibe ned i värdering vid en större börsnedgång eller svacka i konjunkturen så finns det högst troligtvis en varm plats för detta bolag i portföljen. 

Länk till Nibe hos Avanza (Affiliatelänk)
Teqnion är ett slags investmentbolag, eller snarare en industrikoncern som nyligen blev noterat på stockholmsbörsen First North. Detta bolag försökte jag teckna vid noteringen men trycket var högt och det med goda skäl, i mitt fall blev det alltså ingen tilldelning. Bolaget har ca 10 aktiva dotterbolag inom tre affärsområden. Teqnions dotterbolag är bland annat ledande inom produkter och specialistkompetens inom kompontenter, maskiner, system och tjänster med ett tekniskt innehåll. Läser man rapporterna kan man se att de växer stabilt och redan har fina vinstmarginaler, Bolag som köpte in sig vid noteringen är bland annat Bure och Spiltan som alla borde känna till. Teqnion ger ingen utdelning utan tror istället att de kan ge större mervärde till aktieägarna genom att återinvestera inom bolaget och de är inte heller avskyvärt högt värderat för den delen heller

Teqnion är ett riktigt intressant bolag som jag starkt funderar på att ta in i portföljen.

Länk till Teqnion hos Avanza (Affiliatelänk)


Sammanfattning
Det finns många fina bolag därute och jag tänker att det är bra att även ha koll på tillväxtbolag även om de har en lägre direktavkastning i dagsläget. Till en början kommer jag fortsätta bygga på min stabila grund som jag har nu och därefter lägga till lite tillväxtbolag som krydda eftersom jag hittar köptillfällen. Nu har jag presenterat 8 bolag som jag har på bevakning och kommer jag att lyfta fram de som jag tror har störst potential att komma in i min portfölj i ett framtida inlägg.

Vilka bolag har ni på bevakningslistan och som ni tror kommer att få komma in i värmen så småningom?

Mvh Thoke

Kommentarer