Om svenskarnas skuldsättning



Jag tänkte att ett lite konspiratoriskt inlägg om hushållens skulder skulle vara intressant och även hur konsekvenserna av detta skulle kunna bli. Detta är mest ett tankescenario som dock inte är helt omöjligt, det är egentligen till för att du skall ta dig en tankeställare och minska din risk. Precis som man kan sänka risken i portföljen så kan du minska din ekonomiska risk på andra sett.

Svenskarnas skulder har sedan bostadskrisen på 90-talet ökat avsevärt snabbare än folkets disponibla inkomster. Däremot brukar man slå sig för brösten och påpeka att minsann så har skulderna varit stadiga eller till och med minskat i förhållande till de finansiella tillgångarna som även de är större än någonsin för de flesta. Men vad betyder egentligen detta? Jo, finansiella tillgångar gott folk kan vara pengar på sparkontot, obligationer, aktier mm.



Det är kanske många som inte tänker på att även en fastighet räknas som en finansiell tillgång. Dvs. den allra största tillgången för många av svenska folket är deras bostäder som de "äger", läs banken äger. För folk amorterar så lite de kan och har så mycket lån som möjligt för att "det är bara några korvören i månaden". Pengarna som de har lånat på bostaden använder de till att konsumera, dvs ekonomin hålls till stora delar uppe av lån. 

Om vi ponerar att vi är i en bostadsbubbla eller till och med en "everything bubble" som många pratar om och dessutom är påväg mot en lågkonjunktur samtidigt som riksbanken börjar höja räntan så kan det rent utav gå åt pipsvägen med hela detta landet. Kanske är detta en av anledningarna till misstron mot den svenska kronan och en anledning till att den ständigt faller? 

Anledningen till att bostadspriserna har skjutit i höjden är dels en stor befolkningstillväxt i form av invandring som har lett till ett minskat utbud och ökad efterfrågan, men det som har varit mest drivande är de sjunkande räntorna och lån utan större motkrav på amortering och kontantinsats till en början. Under 2017 kan vi se hur amorteringskravet slog mot marknadspriserna direkt i Stockholm och Göteborg där det är som dyrast att köpa bostad, men många tänker fortfarande att "bostäder alltid går upp". Jag läste någonstans att för en dansk person med dansk krona så kostar en bostad i göteborg lika mycket som för nästan 10 år sedan. Är det bostadspriserna som har gått upp eller kronan som blivit mer och mer fiat?



Ju mer bostadsprisena stiger desto "bättre"går också ekonomin, jo du förstår ju högre banken värderar ditt hus desto mer kan du låna upp på det, få pengar i handen och använda till konsumtion, och kugghjulen fortsätter snurra.. Om vi får en lågkonjunktur med ökande arbetslöshet samtidigt som bostadspriserna sjunker och räntan går upp så kommer det bli väldigt tufft för många, verkligheten kommer komma ikapp!


Folk som blir arbetslösa kommer bli av med sina bostäder, många kommer att behöva betala mer och mer av sin lön i ränta och amortering på sina bostadslån som nu kanske är högre än vad bostaden är värd. Nu när folk inte handlar lika mycket och dessutom inte för lånade pengar vilket har dopat ekonomin så hamnar vi ännu mer i skiten för nu helt plötsligt har vi inte lika mycket pengar i rullning som håller igång ekonomin och det kommer krävas stora insatser för att få igång ekonomin igen.

Ett sätt är ju att göra kronan ännu mer fiat genom att trycka pengar för att få upp in inflationen ännu mer, det skulle ju betala av dina lån supersnabbt om inflationen var på 10 000 % och lösa krisen med svenskarnas lån... Detta är en av anledningarna till att guld är bättre än fiat valutan svenska kronan, blir det ekonomisk kris så kommer guldet dessutom att öka i värde. Det är även smart att sprida sina pengar i olika valutor och marknader i olika värdepapper för att minska risken.

På lång sikt så är det väl historiskt ganska säkert med bostadsaffärer så om du sitter på en bostad ska du inte få panik för det, men var medveten om att det även finns risker med att äga en bostad. Det viktigaste är att du ser till att ha en god ekonomi och amortera ned ditt lån, gärna till max 50 % belåning. Om räntan då går upp och du har sparpengar på kontot i form av likvider och aktier så kommer du klara dig fint ändå till skillnad från många andra.

Detta är helt och hållet ett spekulativt inlägg om mina tankar om vad som kan hända i stora drag med vår ekonomi. Jag är inte expert på området på några sätt alls men tänker man logiskt så är det alltid rimligt att ha koll på sin ekonomi och sina lån ifall räntan skulle dra iväg. Detta hindrar inte mig på något sätt att investera på börsen utan tenderar snarare mig till att ta en lägre risk.

Vad tror ni om konjunkturen, Sveriges ekonomi, bostadspriserna och skvalpvalutan kronan? Kommer det bli ett problem eller kommer det blåsa förbi?

Mvh Thoke

Kommentarer