Avyttrar mitt innehav i Pacific PreciousIgår kom nyheten att guld och ädelmetallsfonden Pacific Precious skall dubblera sin avgift på fonden. Redan innan var avgiften ca 0,8 % med en prestationsbaserad avgift på max 20 % på överavkastning utöver det. Förvaltaren Eric Strand accepterade inte dubbleringen av avgiften och valde därför att lämna fonden och fondbolaget Pacific, kudios till honom som står upp för oss sparare. Att bolaget gör så här skall vi inte acceptera och därför väljer jag att lämna perrongen med Eric och avyttra hela mitt innehav i fonden.


Länk till Finwire

Så här skriver Eric Strand på sin hemsida. Förhoppningsvis ser det ut som att han kommer kunna erbjuda oss något liknande i framtiden, det får vi se! Är ni intresserade av ädelmetaller så tycker jag att ni kan anmäla er till Erics andra vision, att skapa en community där man kan diskutera ämnet. Jag har anmält mig och hoppas att det blir något av detta
Länk till förvaltaren Eric Strands hemsida

Jag sitter just nu och kikar på vilka alternativ jag har, hitta andra guldfonder eller lägga om min strategi helt och hållet, får ta och återkomma med beslutet i dagarna tänker jag. Det är dåligt med utbud av guldfonder på Avanza och det som återstår nu är tramsiga certifikat. Nej det kanske är dags att tänka om helt och fokusera på en ny strategi.

Mvh Thoke

Kommentarer

 1. Har en liten peng i denna, i frugans portfölj.

  Finns det något bra alternativ?

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PB?!

   Helst vill man att guldet är fysiskt uppbackat och inget syntetisk skräp och det finns inga jättebra alternativ på Avanza, tyvärr. På Nordnet finns det en del men de handlas i eur/usd medan pacific handlades i sek och var valutahedgad (fördel när kronan är svag). Nej själv funderar jag på att strunta i ädelmetaller helt även om jag vet att potentialen för rally finns där just nu, kanske fokusera helt och hållet på aktier och aktiefonder istället.

   Kolla gärna in Spargeneralens suveräna dokument för diverse råvarufonder, han har koll på läget, t.ex. ETFS Physical Gold och Xetra-gold finns att handla på nordnet.
   https://docs.google.com/spreadsheets/d/1BK_zH1ZCfOYjucS8nZnHgryhtQvQEt2vRMpGsaLYpQs/edit#gid=0

   Mvh Thoke

   Radera
 2. Hej!

  Det var en saftig avgiftshöjning.. Strongt av förvaltaren att lämna! Hur stor del av portföljen har du haft i ädelmetaller ungefär?

  Trevlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenixen!

   Det kan man minst sagt säga. Ökat under början av maj från ca 5 % guld till 25 % guld i portföljen när marknaden började vika nedåt. Guld tenderar att gå upp i dessa tider vilket det också har gjort den senaste månaden. Pacific Precious har dock inte riktigt hängt med upp ännu tyvärr. Hursomhelst med tanke på att det inte finns några bra alternativ på Avanza så kommer jag presentera en ny strategi imorgon.

   Tack detsamma och hoppas du har haft en trevlig helg! :-)

   Mvh Thoke

   Radera
 3. Tycker du gör helt rätt som säljer. Jag gillar även hur Eric agerar och skrev faktiskt ocskså om det i veckan.

  Aktiepappa – nya fräscha inlägg på bloggen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp det var bra gjort och vi får hoppas att det var därför som han slutade och inte av någon annan anledning. :-). Tack för omnämnandet aktiepappa!

   Radera
 4. Hej Thoke,

  Avgiften höjdes från 0,5% till 1%.

  Pacific Precious avgift är fortfarande låg om du jämför med liknande fonder.

  Det är tyvärr väldigt dyrt att bedriva fondverksamhet idag då det kommer nya regelpålagor i stort sett varje år.

  Fonden Precious har presterat fint under juni månad och följt med guldet upp.

  Mvh,

  Mattias Gromark
  Förvaltare Pacific Fonder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mattias!

   Tack för din kommentar! För att fonden skall motivera den höjningen kan man tycka att man borde överavkasta guldpriset vilket fonden inte har gjort, annars kan man lika gärna köpa t.ex. ETFS Physical Silver och ETFS Physical Swiss gold som har lägre avgift och presterar bättre. Men vi får väl se om du lyckas ändra på det! :)

   Ha det gott och fin sommar på dig!

   Radera

Skicka en kommentar