Kavaljer investmentbolagsfond


De flesta investerare känner säkert igen investmentbolagen och deras eminenta historiska avkastning. Själva poängen med investmentbolag är att förvalta och förädla bolag för att öka tillväxten för sina ägare, man försöker även skifta ut så mycket pengar (utdelning) till ägarna som möjligt för att minska skatten. Personligen köper jag aktier i några av de populärasta investmentbolags istället för att köra en fonder då jag dels slipper de löpande avgifter som fonderna tar ut, men även för att jag inte riktigt är vän med det här med värdeviktade index (där bolagens storlek i börsvärde avgör hur tungt bolaget väger i fonden). Jag föredrar att köra likaviktat och därför kör jag med aktier.

För dig som inte kör med aktier eller som vill ha ett komplement till tex. Spiltan Aktiefond Investmentbolag  som är en suverän och billig värdeviktad investmentsbolagsfond så finns det ett alternativ.

Länk till Spiltan Aktiefond Investmentbolag hos Avanza (affiliatelänk)

Det är nämligen en annan fond som investerar i investmentbolag, men som till skillnad från Spiltan investmentbolagsfond investerar likaviktat i högre utsträckning. Fonden heter SEF - Kavaljer Investmentbolagsfond, den har en total avgift på ca 0,90 % på Avanza. Fonden är kanske aningen dyr jämfört med t.ex. Spiltans dito, men du får med det bättre riskspridning och potential till bättre avkastning. Det skall bli mycket intressant att följa denna fonden på några års sikt och kunna jämföra hur mycket avgifter gör i skillnad jämfört mot värde/likaviktat.

Länk till Kavaljer investmentbolagsfond hos Avanza (affiliatelänk)

De 10 största innehaven i Kavaljer Investmentbolagsfond är
Latour 5,7 %
Industrivärden 5,6 %
Berkshire Hathaway 5,1 %
Investor 4,8 %
Svolder 4,7 %
Lifco 4,4 %
Novo Nordisk 4,0 %
AstraZeneca 3,9 %
HBM Healtcare Investments 3,7 %

Det är ändå mäkta fina innehav i denna fonden och till ganska fin fördelning dessutom! Fonden har ca 4232 ägare på Avanza och ett förvaltat kapital på 239 mkr.

Jag tycker det är en intressant fond att ha om man inte intresserar sig av aktier och dessutom vill ha lite exponering mot de mindre investmentbolagen. Något man kan göra för att få ner avgiften en aning är att spana in den nya aktören SAVR som kör med rabatt på sina fonder.

Hos SAVR betalar du för Kavaljers Investmentbolagsfond ca 0,87 % i avgift jämfört med Avanzas 0,9 %, men vissa fonder har ännu bättre rabatt. Core ny Teknik är t.ex. 0,51 % enheter billigare hos SAVR än hos Avanza vilket kommer göra enorm skillnad över tid när det gäller din avkastning. Kika gärna in SAVR för att få billigare pris på dina fonder. Jag funderar starkt själv på att flytta mina aktivt förvaltade fonder dit men har inte kommit till skott ännu.

Länk till tjänsten SAVR (affiliatelänk)

Äger du aktier i investmentbolag eller kör du med någon av fonderna ovan?

Thoke


Kommentarer

  1. Hej,
    Vet du det finns en komplett lista över innehaven i denna fond nånstans?
    Skulle vara intressant att se samtliga.

    /Jörgen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Jörgen!

      Tyvärr hittade jag inte någon mer utförlig innehavslista, ett tips är att maila fondbolaget eller förvaltaren och fråga, de kan säkert svara på din fråga!

      Med vänlig hälsning,

      Thoke

      Radera
    2. Okej, tack i alla fall!
      Har sett att en del bolag visar innehavet i fondrapporterna men inte här. Kanske kommer.

      Radera
  2. Hej! Investmentbolag är grymma. Det är kanon att dessa fonder finns också om man vill sprida risken över flera olika bolag. Blir nästan som fond-i-fond känsla ;D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Frihetsguden!

      Jag kunde inte hålla med mer! Investmentbolagen utgör grunden i min portfölj och det är även dem som är topp i avkastning. det med riskspridning dessutom. Sen så är det ju underbart när man kan köpa dessa till en fet rabatt!

      MVH Thoke

      Radera
  3. Jag köpte också dennna fond.. Dock är det snart 1,5 vecka sedan och ännu ligger den som order.. Går ej snabbt..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym!

      Det låter ju konstigt, 3 handelsdagar är ju det som gäller på Avanza t.ex.. Tycker det brukar stämma bra när man köper fonder.

      MVH Thoke

      Radera
  4. Jag har haft denna fond under några år och då under annat namn Sef .. investmentbolagsfond är nöjd med fonden. Såg att sedan 2019 kom ytterligare en investmentsbolagsfond under namn kvartil investmentsbolagfond . Under denna månaden har jag läst mycket om investmentsbolag på nätet och bok att bli rik på investmentsbolag . Har börjat att spara in två sådana bolag sedan juli månad i år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Stefan!

      Snyggt! Äger inte fonde själv men tycker investmentbolag är fantastiska på många sätt och jag har ca 30 % av frihetsportföljen i investmentbolag just nu. Brukar kolla på ibindex.se för att se hur nuvarande rabatt/premie ser ut, som du säkert vet kan man vid t.ex. 20 % rabatt få investor för 80 öre till ett värde av 1 kr.

      Tack för din kommentar!

      Mvh Thoke

      Radera

Skicka en kommentar