Räkna med sur börs i veckan


Det ha varit en händelserik helg och vi kan konstatera att Coronaviruset fortsätter att skörda offer och verkar sprida sig runtom i världen. Trump utreds för riksrätt och det hålls just nu förhör i senaten. Dessutom har det skjutits raketer vid USAs ambassad i Bagdad vilket ytterligare spär på den konflikten. Börsen i Japan visar vägen och är ner runt -2 procent medan de kinesiska börserna håller stängt pga nyårsfirande.

Coronaviruset kan initialt slå ganska hårt mot kinas ekonomi, dels så kommer turismen sjunka som en sten och dels så sätter de in massiva åtgärder för att försöka få kontroll över situationen kosta mycket pengar. Det man får fråga sig är hur allvarligt viruset är, är du frisk i övrigt tror jag inte du behöver vara orolig, det dör människor i influensor hela tiden, oftast äldre och nedsatta.

Personligen tror jag att det finns större risker i systemet idag än just detta virus, även om det skulle kunna vara en katalysator till att ändra sentimentet hos investerarna framöver. De största riskerna i vårt finansiella system idag är troligtvis t.ex. kvantitativa lättnader och den extremt höga skuldsättningen globalt i dagens låga ränteklimat.

Sparar du på väldigt lång sikt så tror jag inte du behöver vara särskilt orolig om börsen går ned, se det som att du får samma aktier fast på rea. Strunta i att det lyser rött, köp som vanligt. Det är i princip omöjligt att spå om börsen skall krascha, stå still eller om den skall fortsätta gå upp. Är du orolig för nedgångar så har du fel riskprofil, då kanske det är dags att sänka risken, t.ex. kan du diversifiera med en allvädersportfölj som endast har 25-35 % aktier men ändå god avkastning på runt 7 % i snitt, då står du ganska stabilt på jorden oavsett börsklimat.

Vad har du för riskprofil i din portfölj och känner du av när börsen går ned?

Thoke


Kommentarer

  1. Hej!
    Enbart aktier i portföljen. Känner mig inte orolig.
    Skulle börsen falla pga viruset så skulle jag i dagsläget kalla det för köpläge.
    Men min portfölj gick upp över 2% idag.
    Swedbank och Eolus Vind var de starkaste spelarna denna dagen.

    Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många som tror att viruset kommer få börsen att krascha, jag är tveksam men vi får se. Själv tror jag rapporterna är mycket viktigare och viruset kommer nog blåsa över om några veckor. Är inte heller särskilt orolig för framtiden men det är ju inte fel att ha en bas som är lite defensivare, ifall det skulle hända något. Läser och hör många som är oroliga för börsen och har man svårt att hantera nedgångar så bör man sänka risken oavsett.

      Radera

Skicka en kommentar