Därför är jag inte orolig när börsen går ned idag


De flesta av er har nog inte missat dagens börsnedgångar pga oron för hur coronaviruset slår mot ekonomin. Har ni ont i magen? Är ni oroliga? Då har ni fel riskprofil! De flesta i bloggosfären och på finanstwitter brukar köra på mantrat "köp och behåll", "100% aktier är bäst långsiktigt". Och ja, de har rätt! På lång sikt har börsen alltid gått upp och det är i de jävligast av tider du har chansen att göra de bästa köpen. 

Dock ska du vara medveten om att människan är ett känslodjur, vi drivs av våra känslor. Enligt statistik köper de allra flesta investerare aktier dyrt och säljer billigt, dvs tvärtom mot vad man ska göra. När sättningen på börsen redan är ett faktum så säljer de allra flesta på botten precis innan det vänder upp. Detta beror på att man tillslut känner en uppgivenhet, total hopplöshet och ger upp, räddar det som räddas kan. Vi är helt enkelt inte logiska när det gäller börsen.

Är du verkligen säker på att du inte kommer att sälja bort dig, äg 100 % aktier och var alltid fullinvesterat. Köp regelbundet och var iskall när dipparna kommer, köp bara mer. 

Om du är som jag och får ont i magen när börsen går ned 30-70%, minska din risk! Totalt sett har jag ca 60 % av min ekonomi i aktier och aktiefonder, resterande är i guld, silver, råvaror, räntor och likvider. En del av pengarna kommer jag nämligen använda till husköp i närtid och med dessa vill jag inte ta någon risk. Ädelmetallerna ligger som hedge mot dåliga tider, som en försäkring kan man säga och råvarorna är också en defensiv aspekt i min allvädersportfölj. 

Idag är min utdelningsportfölj grymt mycket minus medan min allvädersportfölj ligger ungefär +1,0 %, det känns riktigt skönt och jag oroar mig inte alls för att börsen går ned. Hösten 2018 satte jag in extra likvider vilket blev en grymt bra start för mitt sparande som ni säkert har sett på min utveckling av utdelningsportföljen, kommer det en större sättning igen kommer jag nog göra samma sak, trycka in mer likvider helt enkelt och köpa aktier så mycket jag bara kan. 

Hursomhelst så är mitt tips till er som oroar er, antingen skaffar ni en lägre risk i ert sparande, eller så säljer ni aldrig trots att börsen fortsätter gå ner. Gör inte bort er och sälj av på botten vad ni än gör. Intala er att det är bättre att behålla än att sälja på botten. Det är allt jag har att säga egentligen, resten är upp till er. 


Thoke

Kommentarer

 1. Tänkvärt inlägg Thokes.

  Min portfölj dök några månadslöner vid börsens öppning idag. Ont i magen? Nej. Bolagen i portföljen mår bra även om Corona skapar nervositet på börserna. Dippen kommer ju perfekt till löning så jag passade på att köpa idag i stället för på lönedagen, då börsen säkert kan vandra upp igen de närmaste dagarna.

  Lägger till dig på min blogglista Thokes och önskar dig lycka till med månadens investeringar!

  Mvh,

  Atlas

  Atlas Investo

  Atlasinvesto@gmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Atlas!

   Härligt att du inte mår dåligt när börsen lyser rött, långsiktighet är A och O. De flesta småsparare säljer bort sig när börsen bottnar och köper när den toppar.

   Tack för det och lycka till du också! :-)

   Mvh Thoke

   Radera
 2. Sydkorea och Italien har tryckt på paus-knappen produktionsmässigt. Kina lär dröja innan dem kommer igång på riktigt och nu har vi Iran samt Japan som även dem kommer sätta städer i karantän. Som jag ser det kommer börsen se rött en heldel kommande veckorna. SAS, Volvo, H&M lär fortsätta ner rejält. Så min portfölj i detta nu är 50% guld/silver 50% räntor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det, samtidigt trycks det in stimulanser från centralbankerna, lär bli volatilt i Q1 och Q2, kanske resten av året ifall Corona fortsätter att härja. Det var en ganska aggressiv portfölj ändå, 50 % guld är lite mycket i min smak då det finns fallhöjd även i guldet, 25/25/50 skulle jag nog kört istället i så fall :-).

   Tack för din kommentar!

   Mvh Thoke

   Radera

Skicka en kommentar