Ny exitstrategi för aktier som inte presterar


Något som brukar gräma mig är när aktier bara faller, faller och faller. Marknaden brukar vara stenhård mot bolag som inte presterar och det kan vara en surdeg länge. Kolla bara på H&M, Kindred, Byggmax, Skanska etc.

Därför har jag mer och mer börjat arbeta på en exit-strategi för att komma ur aktier i ett så tidigt stadie som möjligt. I swedbank lyckades jag ganska väl med detta som ni ser på bilden nedan. Först sålde jag ganska snabbt och därefter väntade jag tills en konsolidering började komma i aktien. Vid dagens datum och i skrivande stund ligger jag nu 19,4 % plus i swedbank tack vare detta.


Exit-strategin som jag har arbetat fram är ganska simpel, i bulltrend, kapa aktier som kommer med dåliga nyheter så snabbt som möjligt, köp xact högutdelande, vänta och utvärdera med aktien för att se vad som händer. Ofta blir det ett negativt sentiment runt aktien och den fortsätter dala neråt.

Genom att placera pengarna i xact högutdelande istället så får jag åtminstone en indexnära avkastning. Aktier som faller under MA200 på dåliga nyheter försöker jag sälja så snabbt som möjligt då detta brukar vara ett riktigt sänke för aktiekursen. Vid en bred börsnedgång så kommer jag däremot behålla samtliga innehav då det är en risk att man missar avkastning genom att stå utanför börsen om man är långsiktig. I beartrend så kommer jag alltså att köpa som vanligt.


Om vi jämför mot Kindred som här gick under MA200 så har jag även lärt mig något i dessa fall. Fånga inte fallande knivar, och snitta absolut inte ner dig!

Eller som Kavastu brukar säga.På den översta bilden ser ni en kurskraf över Ferronordic som idag släppte sin årsrapport för 2019. De visade negativ tillväxt, kursen hoppade ner över 10 % och befinner sig nu under sitt 200 dagars glidande medelvärde, MA200. I grafen ser ni de heldragna linjerna, MA50 i grönt och MA200 i rött.

I och med detta tog jag ett snabbt beslut, sälj aktien som inte presterar, köp xact högutdelande, vänta och utvärdera bolaget. Jag hoppas att detta kommer visa sig vara en effektiv strategi i de flesta fall, att kapa förluster är något investerare har enorma problem med. Det är nämligen lätt att bli kär i sina aktier. Jag kör alltså inte enligt mantrat köp och behåll, utan enligt köp och utvärdera. Under tiden får pengarna ligga och gotta sig i xact högutdelande.

Har ni någon exitstrategi?

Thoke

Kommentarer

 1. Med den strategin finns det statistiskt en sannolikhet för att du någon gång kommer att få sälja precis varenda ett av dina ingående innehav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det funkar ju för Kavastu, han gjorde det hösten 2018... :-)

   För oss vanliga dödliga så får man se skillnad på en bred börsnedgång och en nedgång i en enskild aktie i bulltrend. Dvs, jag skulle inte sälja hela portföljen vid ett sånt tillfälle då det i sig är en risk att stå utanför marknaden helt och hållet om man är långsiktig.

   Radera
 2. Köp&behåll är alltså inte din melodi? Jag är också aktiv i mitt sparande. Jag går över till guld/räntor ibland när vi närmar oss olika former av val (usa valet, brexit etc) t.ex. Men märkt att jag ibland gått miste om 2-3% uppgång. Samtidigt tror jag att jag tar igen dem procenten vid mindre krascher som dyker upp ibland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aldrig förstått varför man skall behålla aktier som inte presterar. Visst att man kan bottenfiska utbombade aktier precis som jag gjorde i bank men då tittar man ju på värderingen i förhållande till andra nyckeltal. Jag försöker inte tajma marknaden på det sättet då det är i princip omöjligt (anser jag). Något jag kan tänka mig är dock att t.ex. sjukvårdsaktier kommer att få en sättning i höst vid valet om några av kandidaterna visar sig ha en chans mot trump. Men i just detta inlägget handlar det endast om enskilda aktier som inte presterar i bulltrend. Dessutom har jag en defensiv allvädersportfölj som sköter sig själv i alla väder.

   Mvh Thoke

   Radera
 3. Väldigt smart att alltid ha en EXIT-strategi! Jag vet själv hur det kan gå när man inte har det. Tack för ett intressant inlägg och trevlig helg! :)

  Mvh / Stefan @ www.ihallandeinvest.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Tack för de fina orden och trevlig helg på dig också Stefan!

   Radera

Skicka en kommentar