Så blir du förmögen i nästa krasch


Det finns många problem i vårt ekonomiska system som de allra flesta av oss förbiser. Det är risker som är riktigt allvarliga i dagens globala ekonomi. Jag såg på en kanal på youtube där Robert Kiyosaki som bland annat har skrivit Rich Dad Poor Dad diskuterade med Patrick Bet-David om den globala ekonomin. Mycket av det de diskuterade har jag tänkt på i samma banor. Skuldsättning, pengatryckande, girighet hos politiker är ett tecken på att vi kan vara på väg mot nästa krasch. Och den kan bli allvarlig, Kiyosaki menar att det kan bli en ny depression. Det diskuteras även om hur samhället skapat och hyllar alla "snowflakes", en lättkränkt, svag generation som inte har några vettiga kunskaper om någonting och att även det är ett tecken på en negativ samhällsutveckling framöver.

Robert tror även att de stora företagen kommer att drabbas hårdast, de små och lättrörliga kommer klara sig bättre. När denna krasch kommer så menar han att du skall vara redo att köpa, när blodet flyter gör man sina bästa affärer och det är även under dessa tider som man skall starta eget företag för att få maximal chans att göra goda affärer framöver. Klippet kan du se via denna länk som knappt en timme långt. Han berättar väl inte direkt särskilt ingående på hur man skall gå tillväga och det är tydligt att han marknadsför sina böcker i avsnittet för att du skall vilja ta reda på det, dessutom skall man vara medveten om att Robert Kiyosaki har fått en del kritik, t.ex. att han uppmuntrar till olagligt beteende i vissa frågorr t.ex. gällande skatteflykt.

Robert Kiyosaki berättade om när hans familj flyttade till USA så var det förbjudet att äga guld, han gömde sitt guldmynt i fickan och kände sig som en kriminell när han gick igenom tullen. 

Hursomhelst, skuldsättningen världen över växer lavinartat, samtidigt så trycker stater allt mer pengar vilket innebär att värdet på pengarna minskar (inflation). Kiyosaki förklarar att det aldrig slutar bra för en valuta som det ständigt trycks mer av, därför hamstrar han guld och silver istället för dollar. Speciellt silver påtalar han är historiskt billigt just nu, och jag kan inte annat än att hålla med. Herr Kiyosaki berättar också att de flesta av er som läser detta och ser klippet inte kommer göra någonting, i princip ingen av er kommer ta chansen att köpa guld och speciellt inte silver som trots allt är billigt just nu.

Genom historien har vi ett flertal exempel på att pengatryckande inte slutar bra. Vem minns inflationen på D-marken efter första världskriget, eller den jugoslaviska dinaren på 90-talet och i nutid situationen i Venezuela. Att trycka pengar har aldrig slutat bra, pengarna förlorar i trovärdighet och minskar i värde. Ändå håller i princip alla stater på med detta idag, varför? Jo en faktor är för att världen behöver likviditet och inflation för att vi skall fortsätta handla, minskar pengar i värde så sitter folk inte på dem utan shoppar upp pengarna. Det är därför man absolut inte vill ha deflation (att pengarna ökar i värde), det skulle vara en absolut kris för ekonomin, i ett sådant scenario skulle folk sluta handla för att du får mer imorgon än idag för dina pengar. I ett deflationsscenario skall du alltså äga just cash för att de ökar i värde.

När man tar detta i beaktning, varför tror du egentligen att USA blev livrädda när Facebook ville lansera sin kryptovaluta Libra? Stater i västvärlden har satt skatt på silvermynt,vill reglera kryptovalutor och förhindra att guld och silver är ett acceptabelt betalningsmedel, något som i många länder i asien fortfarande är en självklarhet. De vill ha kontroll, fullständig kontroll att göra precis det de vill göra. Man kan ju anta att ju större skulderna blir, desto mer pengar måste man trycka för att bland annat betala av skulderna (i form av inflation minskar skulderna i värde). Hur länge kommer detta systemet hålla? Hur länge kommer de som lånar ut vara villiga att fortsätta låna ut pengar? Vad händer om vi inte kan betala tillbaka?

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att problemen idag är omfattande, vi har rekordlåga räntor, rekordhöga skulder och samtidigt trycker staterna pengar och tillför likviditet som aldrig förr. Vad som kommer hända vet vi inte, men man kan anta att det finns en risk att det inte kommer att hålla i särskilt många år till.

Som en försäkring för denna risk äger jag själv en del guld, silver och råvaror som och avser att köpa mer varje månad. När jag kollar på min egen ekonomi just idag så kan jag konstatera att ca 60 % av mitt kapital är allokerat till aktier, resten är allokerat i guld, silver, råvaror, räntor och cash. Detta är en ganska klassisk allokering för den som vill vara defensiv, kanske för defensiv för de flesta men jag är nöjd med det som läget ser ut nu runtom i världen.


Thoke


Kommentarer

  1. Köper du fyskiskt guld eller någon fond/aktie? Kanske du kan skriva ett inlägg om vilka guld du själv investerar i. Är inte guld på ATH också förresten? Hur högt kan priset på guld bli liksom..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Wisdomtree physical swiss gold och physical silver ETFer.

      Guld är nollavkastande över tid, det är alla andra valutor som går ner i värde. Om vi hamnar i ett deflationsscenario så kan det tex vara bättre att äga långa räntepapper. Därför skall man äga både aktier, guld, silver, korta räntor och långa räntor om man vill skydda sig.

      Nu när centralbanker trycker pengar som aldrig förr så kan guld vara ett bra skydd långsiktigt mot Fiatvalutor.

      Tänk på att alla investeringar är förenade med risk och kan gå ner i värde.

      Mvh Thoke

      Radera

Skicka en kommentar