En aktiv fond som jag verkligen gillar


Många känner säkert till fonden Core Ny Teknik som drivs av Tin Fonder och förvaltas av Eric Sprinchorn och Carl Armfelt som tidigare drev fonden Swedbank Robur Ny Teknik. Detta är en offensiv fond som främst investerar i småbolag inom teknik, mjukvara, hälsa och digitala varumärken, en perfekt krydda i portföljen för oss som tycker det är svårt att investera inom dessa branscher!

På bilden nedan ser ni de 10 största innehaven i Core Ny Teknik den 31 januari. Kollar man närmare på dessa så ser man att de är riktigt fina bolag som fonden äger och tror på.Sedan start den 2e januari 2019 har fonden presterat 22,91 % fram till och med den 9e mars (jmf. index inkl. utdelningar 4,56 %). I år har den presterat -3,74 % (jmf. index -13,38 %) och har sedan toppen den 19e februari till den 9e mars en drawdown på -18,27 %-enheter (jmf. index -20,64).

Vi kan alltså konkludera att Core Ny Teknik presterar bättre i en uppåtgående marknad och har lägre drawdown i en nedåtgående, det är mäkta imponerande tycker jag! Självklart ingen garanti för att fonden kommer att prestera så här i framtiden såklart men ändå någon form av kvitto på att det är fina bolag som fonden och förvaltarna äger.

Utveckling i år jämfört med breda börsindex inkl. utdelningar


Jag tycker det är en suverän fond att krydda sin portfölj med, själv kör jag ca 3,75 % av mitt sparande i denna fond men skulle inte ha något emot att ha 5-10% av portföljen i denna fond om den fortsätter prestera.

Kika gärna in fonden och läs på dig mer, men tänk som vanligt på att alla investeringar är förenade med risk och att det inte är säkert att du får tillbaka ditt insatta kapital, kom även ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning.

Länk till fonden Core Ny Teknik hos Avanza (affilitelänk)

Thoke

Kommentarer

 1. Håller med, den är riktigt trevlig. En annan är Proethos, som också gått relativt sett bra, tom bättre än Core under Corona-krisen. Den handlas dessutom till halva avgiften jämfört med Core. Har 12,5% av båda i min portfölj och hittills är det dessa två som presterar allra bäst (Proethos en bit före Core just nu).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också Core och kommer satsa på den om några veckor. Jag sålde allt och är 100% likviv redan för 2 veckor sen. Så Core blir en av 5 fonder i portföljen. Jag har även funderat på Proethos men tror du att den kan ge hög avkatning vid bra tider? Jag är alltid ute efter dem fonder som kan potentiellt ge hög avkastning. Core är nästan en garanti för det vid högkonjuktur!

   Radera
  2. Jag skrev ju min kommentar innan dagens historiska krasch, och kanske blir det så att i en riktig kris kommer det prioriteras andra saker än förnybar energi och miljö, men just nu är det nog ingen som vet riktigt. Allt rasar ju nu liksom. På sikt är ESG-området dock riktigt hett tror jag, precis som teknikområdet som Core Ny Teknik satsar på. Men först måste vi ur denna kris, som nog kommer pågå till hösten, minst.

   Radera
  3. Ingen koll alls på Proethos, får kika på den! Jag tror också att detta kan bli utdraget och mycket slag upp och ner, vi får se helt enkelt när det vänder. Tills dess fortsätter jag månadsspara som vanligt och följer min strategi. Tack för era kommentarer!

   Mvh Thoke

   Radera
 2. Hej Thoke!
  Gillar också denna fonden. Finns i barnportföljen. Kommer säkert ha den i min egen portfölj i framtiden men just nu är det bara direktägda aktier som gäller för mig.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pappa!

   Du gör dina barn en riktig tjänst bara genom att investera! Förvaltarna är riktigt duktiga tycker jag, lägger ca 25 % av utdelningsportföljen i fonder och resten i aktier, detta för att få exponering mot andra marknader och branscher på ett enkelt sätt och samtidigt sprida riskerna.

   Mvh Thoke

   Radera

Skicka en kommentar