Behöver jag flytta min buffert till säkrare hamn?


Det ser illa ut för många bolag just nu, det varslas varje dag och i t.ex. Norge har det inte varit så här illa sen andra världskriget, något jag är speciellt oroad över är kreditbolagen.

Jag har alltid haft större delen av min buffert på Avanzas sparkonto+ Collector där man får runt 0,65% i ränta jämfört mot storbankerna som har 0 % i ränta.

Collector har presterat ganska dåligt den senaste tiden, de reserverade nyligen ökade kreditförluster och gjorde dessutom nyss en nyemission som blev tecknad till 99 %, men ändå. Resurs har också sparkonto+ på Avanza och är troligtvis stabilare än Collector, men är det värt det i dagsläget innan vi vet konsekvenserna? Jag tror inte att bolagen kommer gå under, men man skall aldrig säga aldrig med tanke på hur läget ser ut just nu.

I sig är det ingen stor risk att ha pengarna på dessa sparkonton då de omfattas av insättningsgarantin upp till 950 000 kr. Men hur lång tid skulle det ta att få tillbaka pengarna om det blir problem? 7 dagar? Ett halvår? Ett år? Jag vet inte, och jag kanske inte vill riskera att hamna i en sådan situation där pengarna är låsta på obestämd tid. Riksgälden påstår att man har pengarna på kontot inom 7 dagar efter att bolaget anmäler konkurs, kan vi lita på det? Troligtvis kan vi det. Det jag vet bäst är att min gammelbank är en mycket stabilare pjäs än t.ex. Collector

Jag är medveten om att jag är med och bidrar till en del av problemet om jag flyttar mina pengar från dessa aktörer. Det har varit mycket slit för att få ihop pengarna men jag är kanske helt enkelt för självisk för att riskera något, jag har dessutom som privatperson inget ansvar gentemot dessa aktörer. Hur de sköter sina affärer och sin ekonomi är upp till dem. Jag säger inte att du måste göra som jag eller att det ens kommer bli ett problem, men om du har pengar hos dessa aktörer så tänk över saken och bilda din egen uppfattning om vilken väg som är rätt att gå för dig. Det är högst troligt att det inte ens kommer att bli ett problem.Thoke

Kommentarer

 1. Har för mig att Insättningsgarantin betalas ut inom 7 dagar från det att företaget går i konkurs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,

   ja riksgälden påstår ju det, om det blir så i praktiken eller ej vet jag dock inte.

   Mvh Thoke

   Radera
 2. Hej Thoke!
  Tror inte du behöver vara orolig.
  Men är du ändå det så är det rätt beslut att flytta pengarna.
  Jag har kvar alla mina målsspar hos nischaktörerna.

  Jag är inte orolig. Känner mig säker på att få tillbaka pengarna om någon aktör konkar.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pappa!

   Nej du har förmodligen rätt, efter att ha läst på mer om insättningsgarantin så kan man nog känna sig ganska trygg att få tillbaka pengarna.

   Tack för din kommentar och hoppas du får en underbar helg!

   Mvh Thoke

   Radera
  2. Ja det är nog lugnt. Stannar du med pengarna eller är de redan flyttade till storbank?

   Trevlig helg!!

   Radera
  3. Tror jag stannar med bufferten på Avanza :)

   Radera

Skicka en kommentar