10 lärdomar från börskraschen1. Kraschen kommer när man minst anar det, det är ingen fara tills folk helt plötsligt får panik och säljer allt, som mest säljer folk precis på botten. Det florerar även en hel del hysteri och total panik på sociala medier, fake news finns överallt och jag kan nästan tycka att det är bäst att bara sluta kolla på nyheter och sociala medier och fokusera på det som är viktigt i livet.

2. Börsen faller mer än man tror från toppen, och går även upp mer än man tror från botten, något som de allra flesta inte hänger med på.

3. Björnar tror att de vet allt när börsen väl faller, de skriker sig hesa att börsen skall ner -90% till och missar därför att gå lång, de tänker även väldigt kortsiktigt. När det kommer en studs uppåt från en bottenformation tror alla björnar dessutom att det är ett "björnrally". Samma sak sa många i början på 2019 varav de missade uppgången. I realiteten är det ingen som vet om börsen kommer gå upp ned eller i sidledes, det flesta gissar bara och man kan lika gärna singla slant.

4. Tjurar går in för tidigt och börjar dippköpa, börsen faller ofta väldigt mycket mer än man själv tror är möjligt varav många tjurar bränner sig rejält.

5. Många försöker spå hur börsen skall gå även på lite längre sikt, det har nästan aldrig rätt och har de rätt så har de antingen ändrat sig några hundra gånger på vägen eller så har de bara haft tur.

6. I en krasch så säljs allt av, aktier, guld, silver, allt. Guld återhämtar sig snabbare än börsen generellt, dollar och långa dollarobligationer är en bättre kortsiktig safe haven än det mesta då dollarn stärks i orostider pga det är den största och mest etablerade valutan.

7. Man skall inte få panik när börsen kraschar, ska man sälja så ska man sälja direkt när börsen är ned några få procent och inte när det redan har gått 20 % ned, då är det i princip försent.

8. Det är bättre att ha en strategi att skala in sakta men säkert i marknaden om man sitter på cash, det är även bra att ha nivåer där man bestämmer sig för hur många % av kassan man skall köpa för, detta hade jag satt upp redan innan kraschen och som mest skulle jag köpa om vi kom ner till samma nivåer som 2016 vilket vi också gjorde.

9. Man skall köpa aktier vid en förutbestämd nivå, antingen när börsen når en viss nivå eller när individuella aktier når en attraktiv kurs. När detta sker så ska manköpa riktig kvalité. T.ex. köpte jag Nibe när det såg som mörkast ut, ett bolag jag tycker är ett riktigt kvalitetsbolag på lång sikt och som alltid är högt värderat (ingen rekommendation att köpa nibe såklart, gör er egen analys osv..).


10. Marknaden och världen är ganska annorlunda idag mot den var förr. Allt går snabbare och det ser även ut som att det gäller centralbankerna som är mycket snabbare på bollen med att stimulera, trycka mer pengar etc. när det blir oro på marknaden. Om man trycker några bruttonationalprodukter i nya pengar på någon månad så kanske inte börsen skall falla mer än 30 %, vad vet jag. Hursomhelst så tycker jag att det ser ut som att krascherna blir snabbare och kraftigare i nutid än de var förr då de var mer utdragna och tog god tid på sig, det verkar som att marknaden även återhämtar sig även snabbare idag från en krasch. Om börsen fortsätter att vara så här framöver får vi helt enkelt se, psykologiskt tycker jag det är lättare men en snabb och kraftig nedgång istället för en lång och utdragen.

Har du lärt dig något nyttigt i denna tid av börsoro?
Thoke

Kommentarer