Allvädersportföljen åter på plus


Idag är en bra dag, solen skiner, fåglarna kvittrar och börsen är upp. Faktum är att nästan alla mina tillgångar i allvädersportföljen är upp idag, allt i från aktier till guld och silver. Det har ju varit rejält mörkt på börsen, som mest var vi ner närmare -30 % och i skrivande stund är börsen ner runt knappt -13 %. Allvädersportföljen däremot med sin mer defensiva karaktär har klarat sig mycket bra i rådande klimat.

Initialt så "kraschade" guld och silver i mars pga likviditetsbrist, allt såldes av för att förvaltare skulle kunna täcka sina positioner. Nu har däremot dessa återhämtat sig mycket snabbare än börsen i stort vilket såklart har lyft portföljen en hel del det senaste. Idag ser det ut som att silver är upp drygt 4 %, guld 1 % och börsen runt 2%, en mycket bra dag för allvädersportföljen med andra ord.

Innehav i allvädersportföljen

Jag tajmade egentligen starten av allvädersportföljen otroligt dåligt, den 2e januari i år tryckte jag in en hel del cash i denna, börsen stod i princip på all time high som alla vet och guld likaså. Utvecklingen därefter kan vi väl sammanfatta som helt ok! Som max var portföljen ner -11 % mot börsen -30 % och nu idag kom den äntligen upp på +- noll.

Utveckling för allvädersportföljen sedan start 

Jag har väntat på en större krasch i guld och silver pga deflatoriskt tryck nu när vi har en enorm likviditetsbrist i dollar, men frågan är om den kraschen kommer eller inte. Om den kommer så ser jag det som ett grymt köpläge i guld och silver. Efter att penninginflationen (penningtryckandet) kommer sprida sig ut i marknaden så småningom så riskerar detta att leda till inflation, vissa menar att det kommer bli stagflation eller till och med hyperinflation, något som är ett enormt bra klimat för både guld, silver och andra råvaror.

Jag känner mig trygg med denna portfölj, med allvädersportföljen behöver man inte vara särskilt rädd för att gå in med en stor summa pengar vid ett enda tillfälle. Historiskt har den påvisat en ganska låg korrelation med börsen, en ganska liten max drawdown och väldigt få år med negativ avkastning. Med dagens penningpolitik där man trycker enorma summor med pengar för att lösa problemen med vårt ekonomiska system så kan denna portfölj inte bli fel. Att sprida sina tillgångar till fler tillgångar än aktier är en god idé om man vill ha riskspridning i sin portfölj och "hedga" sig mot inflation,  korrupta politiker och centralbankernas penningpolitik.

Guld/silverfonder jag äger - annonslänkar - 
Fysiskt uppbackade guld ETFer
WisdomTree Physical Swiss Gold (GZUR) (affiliatelänk)
Xetra-Gold (4GLD) (affiliatelänk)
Guld/silvergruvbolagsfonder
Pacific Precious (affiliatelänk)
AuAg Silver Bullet (affiliatelänk)


Thoke

Kommentarer

Skicka en kommentar