Guld gör din portfölj bättre - del 1



Förr i tiden hade våra fiatvalutor  något som kallades myntfot, eller en myntstandard om ni så väl vill. Detta innebar att landets valuta genom lag hade ett bestämt förhållande mellan hur mycket guld / silver det gick per enhet av valutan, dvs din krona eller sedel motsvarade en viss vikt av metallerna och dina sedlar eller kronor kunde växlas in i utbyte mot guld eller silver av landets centralbank.

1972 avskaffade president Nixon indirekt Bretton Woodssystemet, delvis för att skapa inflation och därmed finansiera de extrema lån som USA hade dragit på sig under Vietnamnkriget. I och med "Nixonchocken" innebar det att man inte längre garanterade dollarvärdet med ett fast inlösenpris i guld vilket fick det gamla systemet att krascha. Dollarn blev nu en fiatvaluta, dvs en valuta utan inneboende värde endast uppbackad av en begränsad mängd guldreserv och andra valutor.

Varför är denna historia viktig att veta? Jo för att våra fiatvalutor nu i princip endast överlever och har ett värde för att det finns förtroende för valutan, den är egentligen inte värd mer än pappret den är tryckt på, dvs ungefär lika mycket som skitpapper i längden. Ingen har väl missat att många länder och speciellt USA trycker mer pengar än aldrig förr samtidigt som de drar på sig massiva lån. Konsekvenserna av detta ser vi tydligt om vi kollar i ett diagram som jämför hur mycket dollar det kostar att köpa 1 oz guld.

1972 avskaffade president Nixon guldmyntstandarden i usa och lät dollarn flyta fritt, skärmdump från libertysilver

Sedan 1972 kan vi se att guldpriset har ökat otroligt mycket i värde, eller har det det? Guld avkastar ingenting, det producerar ingenting, ändå går det upp i värde! Hur går det till?

Egentligen kan man se det tvärtom, på riktigt lång sikt så ökar guld inte i värde och det sjunker inte i värde, på riktigt lång sikt är guld nollavkastande, det är snarare alla andra valutor som tappar i värde gentemot guld. Det trycks mer och mer papperspengar, de drabbas av inflation, dvs pengarna minskar i värde / köpkraft för varje år som går. Kollar man på guld så producerar dagens gruvor i princip inget mer guld än vad som finns i marknaden idag, och tar man hänsyn till befolkningstillväxt så inflateras guld i princip ingenting alls. Guld är ett inflationsskydd.

Guld är inte på något sätt perfekt, ibland minskar det även kraftigt i värde, speciellt i tider av deflation eller likviditetskriser. Många påpekar att guld inte är bra i tider av deflation, dvs när pengar ökar i värde. Dock finns det något man kan tänka på som innebär att man inte behöver vara särskilt rädd att ha guld i ett deflationsscenario, vi kan ta några exempel.

1814-1830 föll de nominella priserna med 50 %, men guldets köpkraft, alltså inte värdet utan dess köpkraft ökade med hela 100 %, du fick alltså dubbelt så mycket när du handlade med guld än innan.  Under depressionen 1929-1933 föll de nominella priserna med 31 %, guldpriset föll likaså, men köpkraften med guld ökade med hela 44 %.

Vi kan alltså konstatera att det inte spelar någon roll om guld faller i pris under deflationsperioder om priserna generellt faller mer än guld, så guld kan alltså vara ett skydd även under perioder av kraftig deflation, även om likvider är ännu bättre i detta fall.

Värdet med guld är inte att du får utdelning eller att det producerar något, för det gör det inte och det är inte syftet med guld. Värdet är att det skyddar dig mot inflation och delvis deflation, att det är värdebevarande över tid, att det inte går att manipulera och trycka triljoner ton mer av. Det skyddar dig mot kriser, giriga politiker och centralbanker.

I tider när aktier går bra och guld sämre så kan du i din portfölj balansera om, ta hem vinst i de dyra aktierna och köpa billigt guld, dvs du säljer dyrt och köper billigt. När aktier sen blir billiga och guld dyrare så kan du återigen balansera om, sälja guld och köpa aktier, sälja dyrt och köpa billigt. Aktier och guld korrelerar inte med varandra, enkelt förklarat så innebär det att när den ena går bra, så går den andra lite sämre och tvärtom. Genom att kombinera dessa två tillgångar får du därför en portfölj med mycket bättre egenskaper än om du endast hade ägt en av tillgångarna.

Detta var lite bakgrundshistoria till varför guld gör din portfölj bättre, vi kommer i nästa del visa exempel på varför och hur guld gör din portfölj bättre på lång sikt. Stay tuned!

Guld gör din portfölj bättre - del 2


Guld/silverfonder jag äger - annonslänkar - 
Fysiskt uppbackade guld ETFer
WisdomTree Physical Swiss Gold (GZUR) (affiliatelänk)
Xetra-Gold (4GLD) (affiliatelänk)
Guld/silver/gruvbolagsfonder
Pacific Precious (affiliatelänk)
AuAg Silver Bullet (affiliatelänk)




Thoke

Gör alltid din egen analys, inget på bloggen skall tas som köprekommendation. värdepapper kan både öka och minska i värde och handel med värdepapper innebär alltid en risk, det är inte säkert att du får tillbaka ditt insatta kapital. 

Kommentarer

  1. Hur fungerar fysiskt uppbackade ETF'er? Ska man äga fysiskt guld? Borde inte det vara säkrast.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,

      fysiskt uppbackade ETF'er har riktigt guld i valv som säkerhet, det innebär att du "äger" ett certifikat som innebär att du är berättigad till den mängden guld som pappret motsvarar. Hur detta funkar i praktiken och om man kan beställa hem sitt guld låter jag vara osagt, jag har läst att det skall funka utan problem mot en avgift men det är inget jag har testat.

      Fysiskt guld är såklart det allra säkraste, allt du har i handen äger ju du. Men själv tycker jag det är svårt att förvara fysiskt guld på ett bra och säkert sätt i större mängder och har för smidighetens skull valt att investera i bland annat guld etfer som har fysiskt guld som säkerhet, certikat är inget jag har då det endast är en ren pappersprodukt med motpartsrisk...

      Mvh Thoke

      Radera

Skicka en kommentar