Svolders fenomenala totalavkastning


Investmentbolaget Svolder är en populär aktie bland många småsparare och bloggare, deras största bolag är bland annat Garo, Nordic Waterproofing och Troax Group. Jag har en ganska stor stek Svolder i portföljen och brukar köpa när kursen faller, just nu tycker jag ändå att det är ett helt ok köpläge. I skrivande stund ligger substansvärdet på cirka 108,56 kr/aktie och aktiekursen på ca 94,30 kr, vilket ger en substansrabatt på drygt 13 %.

Som max brukar svolder ha en substansrabatt på drygt 18 % och som minst en premie på 12 %, medel ligger runt 5 % rabatt. Detta innebär att du historiskt sett får Svolder till en större rabatt än snittet just nu, och det gillar vi väldigt mycket såklart. Jämför man mot t.ex. Latour så handlas den idag till en premie på ca 35 %, det undviker vi helst då du betalar mer än de underliggande tillgångarna är värda.

Totalavkastningen (kurs+utdelningar) för Svolder ser ut enligt följande.

Svolders totalavkastning (kurs + reinvesterade utdelningar) jämfört med index och småbolagsfonder, källa Svolder.se

Det är en mäkta fin graf tycker jag, över tid så har Svolder presterat avsevärt mycket bättre än många småbolagsfonder och vi kan väl hoppas att de fortsätter göra så framöver. Fördelen för investmentbolag jämfört med fonder är att investmentbolagen inte måste sälja av sina innehav i kriser när folk vill ut från börsen, istället kan de använda sin kassa och förvärva bolag och förvalta dem, något som i Sverige har visat sig positivt för investmentbolagens avkastning över tid.

De senaste 27 åren har Svolder haft en årlig avkastning på i snitt ca 13 % per år vilket är mäkta imponerande, man brukar ju grovt säga att stockholmsbörsen har gett runt 8 % i snitt de senaste åren vilket innebär att Svolder i snitt över tid överavkastar börsen, år, efter år, efter år.

Jag tycker Svolder är ett fint investmentbolag med många fina innehav, jag har Svolder i min portfölj och avser såklart att öka på i Svolder framöver i min portfölj.

Äger du Svolder och hur tycker du de sköter sina investeringar?

Länk till Svolder hos Avanza (affiliatelänk)



 Gör alltid din egen analys, inget på bloggen skall tas som köprekommendation. värdepapper kan både öka och minska i värde och handel med värdepapper innebär alltid en risk, det är inte säkert att du får tillbaka ditt insatta kapital. 

Kommentarer