Kvällsblaskorna som kontraindikator



Det var många som skrattade åt Sofie som tog tjänstledigt för att swingtrejda på börsen. Artikeln publicerades den 20 februari 2020 och fick stor spridning på bland annat twitter, Några dagar senare, närmare bestämt helgen den 22-23 februari kom nyheterna från Italien att spridningen av coronaviruset visade sig vara omfattande. Måndagen den 24e började börsen falla i vad som skulle komma att bli den snabbaste nedgången i historien. Paniken spred sig och domedagsartiklarna har sedan dess kommit på löpande band, som värst var artiklarna precis runt botten när alla tidningsartiklar manade till försiktighet och att man skulle passa på att sälja, "det kommer falla 50 % till" läste jag någon expert som sa. Sofie hade såklart inget med nedgången att göra men det är ändå ett intressant fenomen när nyhetsblaskorna skriver om börsen.

Källa Expressen

När domedagsartiklarna började komma i mars så passade jag på att köpa och till och med köra med lite belåning. Självklart köpte jag inte pga artiklarna utan för att vi närmade oss mitt köptarget på OMX. Nu har börsen däremot återhämtat det mesta av fallet och är i stort sett +- noll i år vilket egentligen är ganska sjukt. Vi vet dessutom att centralbankerna kommer minska stimulanserna nu framöver så vi får helt enkelt se vad som händer. Börsen tenderar att överdriva både på uppsidan och nedsidan så en korrektion skulle inte alls vara oväntat. 

Källa Aftonbladet

Nu börjar även tidningarna trycka ut artiklar igen med börshajar hit och dit vilket känns ganska toppish, även om det såklart ser ljusare ut idag än i mars så är börsen högt värderad historiskt sett. Häromdagen såg jag alltså återigen en artikel om börsen, denna gången i nyhetsblaskan aftonbladet. Oscar förklarar hur han blev miljonär på börsen samt så berättar en börshaj om att det finns gott om köplägen nu, detta när börsen har gått upp runt 37 % sen botten... Det var på botten de verkliga köplägena kom, nu är det snarast ganska dålig risk/reward skulle jag säga, även om det alltid finns bra bolag och det är alltid bra att investera på lång sikt. 

Det skall bli kul att se om Oscar likt Sofie kommer att vara en kontraindikator, vilket i så fall skulle innebära att börsen skall ned inom kort. Att allokera sin portfölj efter tidningsartiklar är inget man skall betta på men det är ändå kul att se hur väl det stämmer ibland. Man brukar ju säga att när taxichauffören snackar aktier och kvällsblaskorna skriver om börsen så är det läge att sälja. 


Thoke

Gör alltid din egen analys, inget på bloggen skall tas som köprekommendation. värdepapper kan både öka och minska i värde och handel med värdepapper innebär alltid en risk, det är inte säkert att du får tillbaka ditt insatta kapital. 



Kommentarer