Guld gör din portfölj bättre - del 2



del 1 av denna serie där jag skriver och visar om hur guld gör din portfölj bättre tog jag upp lite bakgrundshistoria till varför guld är något att ha, i detta inlägg skall jag bevisa det.

I dagens moderna värld styr och manipulerar bland annat våra centralbanker valutan mycket mer än de kunde göra förr i tiden. Tidigare har man t.ex. bytt ut silver och guld i mynt mot billigare metaller för att på så sätt devalvera valutan, idag trycker man helt enkelt pengar ur tomma luften.

För att vi skall vara så ärliga mot oss själva så har jag valt ut 3 tidsserier där vi skall kolla hur 3st portföljer med olika allokering presterar och har för egenskaper. Tidsserierna jag har valt ut är i modern tid med tidigast start 1972 då dollarn släpptes fri från guldet som jag skrev om i mitt tidigare inlägg. Detta på grund av att det blir svårt att jämföra utvecklingen med dagens penningsystem med det som fanns innan då förutsättningarna är helt annorlunda idag.

Jag har använt mig av en tjänst som heter portfoliovisualizer, jag valde där ut 3st portföljer med följande allokering, 100 % aktier, 90% aktier 10 % cash, 60 % aktier 40 % guld. Graferna är logaritmiska och inflationsjusterade, portföljerna är inkl. utdelning och med årlig rebalansering.

I diagrammet nedan ser vi avkastningen för modellportföljerna mellan 1972 - maj 2020


I tidsserien 1972-2020 så kan vi se att vi över längre tidsperioder hamnar i princip i samma mål för alla tre portföljerna, men skillnaden är att portföljen med 60 % aktier och 40 % guld har både bäst avkastning, max drawdown och är minst volatil, dvs svänger minst kring sitt medelvärde. Jag har i detta diagram visualiserat vilken portfölj som är bäst för varje egenskap med färgerna grönt, gult och orange.


I diagrammet nedan ser vi avkastningen för modellportföljerna mellan 2000 - maj 2020



I tidsserien 2000-2020 så kan vi fortfarande se att portföljen med 60 % aktier och 40 % guld är bättre än de andra portföljerna med undantag för bästa år, vilket i sig inte är särskilt viktigt. 

Vi går vidare och tar ännu ett exempel för att vi inte skall bli allt för övertygade om att guld verkligen är något bra att ha i portföljen

I diagrammet nedan ser vi avkastningen för modellportföljerna mellan 2009 - maj 2020


I tidsserien 2009-2020 så ser det helt plötsligt lite annorlunda ut. Bäst avkastning har 100 % aktier gett, näst bäst 90/10 portföljen och sämst har 60/40 portföljen med guld avkastat. Om vi däremot tittar på de andra egenskaperna, max drawdown, sharpekvot och standardavvikelse så kan vi se att portföljen med guld har bättre egenskaper. Den har lägre volatilitet och nästan halva max drawdown jämfört mot en ren aktieportfölj. 

Vad innebär då allt detta? För dig som investerare innebär detta att när börsen faller så kommer du inte få lika ont i magen med en diversifierad portfölj som innehåller guld jämfört med en portfölj med endast aktier. Detta ger dig även möjlighet att balansera om från aktier till guld och vise versa när läget passar, dvs när någon av allokeringarna börjar avvika för mycket från den tänkta fördelningen. 

Genom att ha en del guld i din portfölj får du över längre sikt en likvärdig avkastning till mycket lägre risk och lägre volatilitet, dvs du "offrar" i princip ingenting med vinner "allt". I teorin skulle man t.ex. kunna blanda en högriskteknikfond med guld/silver, och därmed sänka den totala risken för portföljen samtidigt som den får bättre egenskaper.

Idag äger jag guld och silver i bland annat min allvädersportfölj, däremot har jag inga ädelmetaller i min utdelningsportfölj. Efter detta kommer jag att överväga att ta in guld/silver även i denna portfölj. Att diversifiera i en tillgång som guld, som bland annat är ett inflationsskydd  är en trygghet i tider som dessa när vi ser enorma skuldbubblor byggas upp, rekordlåga räntor och en lång tid av låg inflation samtidigt som vi trycker pengar som aldrig förr. Pengar som förr eller senare bör kunna orsaka inflation. 

Man skall vara medveten om att guld precis som aktier kan falla i värde, när börsen faller kraftigt säljer folk sitt guld för att täcka sina positioner vilket initialt får guld att falla, detta såg vi i mars t.ex. Men för den som är långsiktigt och med dagens penningpolitik ser det ljust ut för guld.

Detta var inlägg 2 om varför guld gör din portfölj bättre, jag hoppas att du i och med detta har fått upp ögonen för hur guld kan göra din portfölj bättre, även om så inte är alltid är fallet så kan vi nog vara överens om att vi över tid får en portfölj med bättre egenskaper än en portfölj med endast 100 % aktier. 

I nästa del skall vi ta upp den lite "galne lillebrodern" till guld, nämligen silver och varför silver ser så attraktivt ut just nu trots att det är mycket mer volatilt än guld. Gillar man guld så borde man därför gilla silver.

Guld/silverfonder jag äger - annonslänkar - 
Fysiskt uppbackade guld ETFer
WisdomTree Physical Swiss Gold (GZUR) (affiliatelänk)
Xetra-Gold (4GLD) (affiliatelänk)
Guld/silver gruvbolagsfonder
Pacific Precious (affiliatelänk)
AuAg Silver Bullet (affiliatelänk)



Thoke

Gör alltid din egen analys, inget på bloggen skall tas som köprekommendation. värdepapper kan både öka och minska i värde och handel med värdepapper innebär alltid en risk, det är inte säkert att du får tillbaka ditt insatta kapital. 

Kommentarer

  1. Varför har du bara valt att visa diagram som börjar precis innan en kraftig börsnedgång? Det sista diagrammet var väl lite bättre, men de två första börjar båda med en kraftig nedgång för aktier, vilket gör att guldportföljen får ett stort försprång.
    Om man till exempel hade tittat på 1975-2020 så hade man fått mycket högre avkastning genom att vara fullinvesterad i aktier jämfört med guldportföljen. Oavsett vilket startdatum man hade valt mellan 1973 och 1998 hade man sett att man hade fått högst avkastning genom att vara fullinvesterad i aktier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carl,

      Tank för dina synpunkter.

      Självklart blir resultatet olika beroende på vilken tidsperiod man kikar på, jag försökte få med båda sidor. Oavsett så är inte avkastning en given period det enda man skall kika på utan även vilken riskjusterad avkastning man har och andra egenskaper portföljen erhåller med t.ex. guld.

      Portföljen med 40 % guld har mig veterligen alltid bättre riskjusterad avkastning, ca hälften så mycket drawdown (max sättning i ett börsras), dvs ca hälften så stor "risk". Dessa egenskaper gör dessutom att du som investerare minimerar risken att du gör bort dig i en kraftig nedgång och säljer på botten, dvs den klassiska småspararfällan. Man skulle också kunna tänka sig att man i ett kraftigt börsras ökar exponeringen mot aktier genom att ombalansera om det skiljer mer än t.ex. 5 % mellan sin målfördelning, graferna ovan tar endast 1 ombalansering per år.

      Så som svar på din fråga, ja i vissa tidsperioder är det bättre med 100 % aktier, men med guld i portföljen får du alltid en bättre riskjusterad avkastning och en lägre total risk. I den moderna tid vi lever i nu (dvs efter 2000) när centralbankerna idkar QE-infinity och trycker på sedelpressen som aldrig förr för att rädda systemet vid varje kris så ökar dessutom det långsiktiga caset för t.ex. guld, silver etc. ännu mer. Kortsiktigt kan alla tillgångar falla krafigt i värde såklart, men det ser jag nog snarare som ett köpläge i detta fallet.

      Hoppas det var ett gott nog svar.

      Med vänlig hälsning,

      Thoke

      Radera

Skicka en kommentar