5 inlägg om risk på aktiemarknaden


Börsen är i skrivande stund -4,65 % bara idag, oljan har gått runt -30 % bara idag och vi var imorse ner mer än -20 % från toppen den 19e februari 2020 vilket betyder att vi nu troligtvis har gått in i en så kallad björnmarknad. Symtomatiskt för en björnmarknad är att vi får spikar uppåt där folk säljer av, därefter fortsätter det ner och inte sällan börjar börsen konsolidera ganska länge innan det vänder upp igen.

Inte nog med att coronaviruset ser ut att drabba ekonomin riktigt hårt i fler länder så har nu ryssland och opec "inte kommit överens" om att hålla oljepriset uppe, vilket orsakade den kollaps vi såg nu idag. Detta kan faktiskt komma att bli det som avgör framtiden för skifferoljan i usa, dessa bolag är nämligen kraftigt belånade och kommer förmodligen gå i konkurs allihopa nu vilket kan ge ringar på vattnet och sprida sig i ekonomin i USA, i så fall kan det bli riktigt illa. Efter det styr OPEC+ryssen oljemarknaden igen och kan i princip sätta vilket pris de vill på oljan. För den som vågar så är det säkert ett guldläge att köpa olja just nu (ingen rekommendation såklart).

Jag och en handfull andra har många gånger påpekat att aktiemarknaden är riskfylld. Många har tidigare trott att det bara är att köpa dippen så blir allt bra, den strategin funkar tills den inte funkar längre. Pengar som är på börsen skall vara där på lång sikt, helst 10 år eller mer.

Själv har jag min strategi och håller mig till den, jag är förberedd på detta. Jag har ca 60 % av mitt kapital i aktier, och resten i guld, silver, råvaror, räntor och likvider. Mitt nysparande i år motsvarar i skrivande stund över 40 % av utdelningsportföljens värde, jag är med andra ord ganska safe så länge jag inte blir arbetslös. På några års sikt kan detta bli ett guldläge för mig, jag kommer att fortsätta köpa som vanligt i de bolag jag tror på, inget kommer säljas. Om börsen går ned 50 % eller mer från toppen den 19e februari kan jag till och med tänka mig att börja med lite belåning.

Nedan har jag sammanställt 5st gamla inlägg där jag tidigare har skrivit om min syn på risk och hur min strategi ser ut vid ett sånt här läge som vi står inför nu.

Så blir du förmögen i nästa krasch  5 februari 2020

Mitt nysparande räddar mig från börsoro 24 januari 2020

Jobbigare när börsen går upp än ned 15 januari 2020

Hur ser du egentligen på risk? 13 januari 2020

Börsen oroar mig 11 september 2019


Det är just nu viktigt att du står fast vid din strategi och fortsätter månadsspara om du är långsiktigt, det är dumt att få panik, sälja och ge upp börsen i det här läget vilket de flesta småsparare kommer att göra, därefter kommer de tillbaka om några år när börsen redan har återhämtat sig. På lång sikt kommer börsen gå upp och har du inte så stort sparande ännu så kommer detta bli ett guldläge att komma in billigt på börsen framöver, håll huvudet kallt och fortsätt som vanligt är mitt tips till er.

Läs gärna igenom inläggen ovan och skriv i kommentarsfältet här vad du tycker och tänker om inläggen, gärna lite om börsnedgången just nu, din syn på risk osv. Det skulle vara spännande att höra vad ni läsare har att säga och hur er strategi ser ut.

Thoke

Kommentarer

  1. Jag har varit med om IT-krashen, Finanskrisen 2008 och något jag har lärt mig genom dyra pengar är att kliva i och ur marknaden. Man får självkännedom om hur man reagerar på nedgångar. Jag började spara igen 2016 efter att ha varit i marknaden 2008-2011. Jag missade en 100% uppgång mellan 2011-2016 och förstår att jag måste hitta ett sätt som passar mig. Nu kliver jag inte ur marknaden, utan köper långsamt in mig. Ligger cirka 45% likvid just nu och jag har köpt på mig ungefär för 5 % sedan nedgången började. Även nu får jag lida att jag försöker time:a marknaden. Jag får helt enkelt dra mig tillbaka och gå in med 2-3% i månaden tills jag blir fullinvesterad. Jag kör 4-hinkars strategin och just nu så är det mellanrisk och passivahinken som skall fyllas på. Den kör jag på Lysa. Viktigast är att jag förutom att putta in likviderna i värdepapper att jag fortsätter nettospara, men visst svänger det mycket. Några månadslöner försvann på mindre än en månad, men samtidigt så är det viktigt att lära sig vad det innebär att vara långsiktig. På riktigt, det är inte hela världen om din passiva, långsiktiga hink med horisont +15år halveras. Just idag betyder det inte mycket förutom känslan, om den är värd 1 miljon, eller 2 miljoner, eller 3 miljoner. Det tog mig 20 år att fatta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Prius!

      Intressant att få läsa lite om din historia och jag kan inte annat än att hålla med dig. Att helt stå utanför marknaden en längre tid är en stor risk att missa avkastning såklart, samtidigt tycker jag att man skall skydda en del av sitt kapital från nedgång och oroliga tider.

      Det är alltså inte fel att ha en portfölj med lägre risk, det märker man vid nedgångar som dessa. Dels mår man bättre i magen och dels så kommer faktiskt många av dessa defensiva portföljer ikapp index och till och med går förbi vid större sättningar även om man kollar några år bakåt. Ett bra exempel är t.ex. att kika på hur allvädersportföljer samt 50/50 aktier/guld har presterat de senaste åren. De har lägre drawdown, lägre volatilitet och avkastar snarlikt som 100 % aktier ser det ut som.

      Jag har ju flera portföljer varav min utdelningsportfölj och allvädersportfölj är mina huvudportföljer, dvs en med hög risk och en med lägre risk. Den med lägre risk kan jag använda för att betala av bolån, renoveringar etc. i framtiden, och den med högre risk är för pension. Två helt olika portföljer för olika ändamål helt enkelt, på så sätt är jag i princip "fullinvesterad", dvs nettolång med de riskprofilerna jag har, om man nu kan se det så.

      Tack för din kommentar det var många nyttiga lärdomar i den tycker jag!

      Mvh Thoke

      Radera
    2. Allvärdersportföljen är inte alls dumt, speciellt för de som inte varit med om börskrasher tidigare. Tanken är att just buffert-hinken så kör jag 80% räntor och 20% aktier. Där ska jag klara av åtminstone 2 års amorteringar+räntor och den har knappt rört sig nedåt under dessa tider. Det jag tycker är svårt är att sätta en lagom nivå på den, men säg 10%, mellanrisk hamnar på 35%, lekhink 5% och passivahinken blir 50% som det ser ut just nu. Bufferthinken är nästan fylld. Men alla dessa hinkar är egentligen bara mental bokföring. Det som småspararna har svårast för (jag ser mig själv som en småsparare) är känslan att förlora.

      Just skydda kapitalet är något som jag måste sätta mig in i. Har 25 år kvar till pension och jag behöver dra ned risken när jag är 60. Då handlar det mycket om värdebevarande. Hink-strategin tillsammans med en fondrobot ala Lysa är att den ombalanserar när ett av tillgångsslagen har avvikit 3% eller mer från den förutbestämda fördelningen. Det här gör att jag säljer räntefonder när börsen har fått en rejäl sättning och vice versa. På sikt kommer bufferthinken att öka mer, ju närmare pensionen jag är.

      Radera

Skicka en kommentar